Podudzia kurczaka w ciemnym piwie
22 maja 2016
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Lubię dania, które „same” się robią. Wystarczy je tylko przyprawić, zamarynować i poczekać aż się upieką. W tym czasie można poczytać lub poleniuchować. ☺ Dzisiejsze danie zachwyci Was delikatnością mięsa i łagodną jego goryczką. Świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem i lekką sałatką.
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (4 porcje)
- 1 kg podudzi kurczaka
- 500 ml piwa ciemnego (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka miodu
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- sól himalajska
- pieprz
- ostra papryka w proszku lub w strączkach (opcjonalnie)
Wykonanie
- Kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem kuchennym i przełóż do większej miski.
- Dodaj do kurczaka pokrojony rozmaryn, sól (ja użyłam 1 łyżeczkę), pieprz, paprykę, miód i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej piwem (ale nie zimnym prosto z lodówki!) i przełóż do nagrzanego do 160°C piekarnika.
- Mięso piecz 90 minut na środkowej półce, kilkakrotnie je obracając.
- Podawaj od razu z porcją warzyw i świeżym pieczywem.
Smacznego!