Podudzia kurczaka w ciemnym piwie


kategoria: danie mięsne
tagi: kurczak, Magazyn Kocioł, miód, piwo, rozmaryn
autor: Joanna Komorowska

Lubię dania, które „same” się robią. Wystarczy je tylko przyprawić, zamarynować i poczekać aż się upieką. W tym czasie można poczytać lub poleniuchować. ☺ Dzisiejsze danie zachwyci Was delikatnością mięsa i łagodną jego goryczką. Świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem i lekką sałatką.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia podudzi kurczaka w ciemnym piwie

Składniki (4 porcje)

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • 500 ml piwa ciemnego (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • sól himalajska
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku lub w strączkach (opcjonalnie)

Fotografia podudzi kurczaka w ciemnym piwie

Wykonanie

  • Kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem kuchennym i przełóż do większej miski.
  • Dodaj do kurczaka pokrojony rozmaryn, sól (ja użyłam 1 łyżeczkę), pieprz, paprykę, miód i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
  • Po tym czasie zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej piwem (ale nie zimnym prosto z lodówki!) i przełóż do nagrzanego do 160°C piekarnika.
  • Mięso piecz 90 minut na środkowej półce, kilkakrotnie je obracając.
  • Podawaj od razu z porcją warzyw i świeżym pieczywem.

Smacznego!

comments powered by Disqus