Szakszuka ze szpinakiem i pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: cebula, czarnuszka, czosnek, jajka, Magazyn Kocioł, pomidory koktajlowe, szakszuka, szpinak, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co powiecie na ciepłe śniadanie? Ja często takie podaję swojej rodzinie. Dzisiejsza propozycja to danie lekkie, pożywne i bogate w białko i warzywa. Szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Danie to najlepiej przygotowywać na małych patelniach, np. do naleśników i serwować prosto z patelni. Szakszukę przygotujecie w mniej niż 20 minut. Sprawniejsi poradzą sobie w 10 minut. Sprawdźcie też inne, podobne moje propozycje – znajdziecie je pod tagiem szakszuka.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Szakszuka na patelni, jajka, pomidory, szpinak, cebula, czosnek, czarnuszka

Składniki

(1–2 porcje)

  • 2–3 jajka
  • 200 g szpinaku baby
  • garść pomidorów koktajlowych
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • czarnuszka
  • sól himaljska
  • pieprz, np. różowy
  • 1 łyżka oleju

Szakszuka na patelni, jajka, pomidory, szpinak, cebula, czosnek, czarnuszka

Wykonanie

  1. Szpinak opłucz.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej olej, przełóż czosnek i cebulę, całość zeszklij.
  4. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, posól i popieprz. Smaż chwilkę.
  5. Dodaj szpinak. Jeśli nie mieści się naraz na patelni, dodawaj go porcjami.
  6. Gdy szpinak będzie już gotowy, zrób 2–3 wgłębienia i w to miejsce wbij po 1 jajku.
  7. Jajka posyp czarnuszką, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i smaż całość do ścięcia się białek. Podawaj od razu z pieczywem.

Smacznego!

comments powered by Disqus