szakszuka ze szpinakiem i pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: czarnuszka, jajka, magazyn kocioł, pomidory koktajlowe, szpinak, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co powiecie na ciepłe śniadanie? Ja często takie podaję swojej rodzinie. Dzisiejsza propozycja to danie lekkie, pożywne i bogate w białko i warzywa. Szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Danie to najlepiej przygotowywać na małych patelniach, np. do naleśników i serwować prosto z patelni. Szakszukę przygotujecie w mniej niż 20 minut. Sprawniejsi poradzą sobie w 10 minut.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia szakszuki ze szpinakiem i pomidorami

składniki (1 porcja)

  • 2–3 jajka
  • 200 g szpinaku baby
  • garść pomidorów koktajlowych
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • czarnuszka
  • sól himaljska
  • pieprz np. różowy
  • 1 łyżka oleju

Fotografia szakszuki ze szpinakiem i pomidorami

wykonanie

  • Szpinak opłucz.
  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej, przełóż czosnek i cebulę, całość zeszklij.
  • Dodaj przekrojone na pół pomidorki, posól i popieprz. Smaż chwilkę.
  • Dodaj szpinak. Jeśli nie mieści się naraz na patelni, dodawaj go porcjami.
  • Gdy szpinak będzie już gotowy, zrób 2–3 wgłębienia i w to miejsce wbij po 1 jajku.
  • Jajka posyp czarnuszką, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i smaż całość do ścięcia się białek. Podawaj od razu z pieczywem.

Smacznego!

comments powered by Disqus