Szakszuka ze szpinakiem i pomidorami
25 maja 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Co powiecie na ciepłe śniadanie? Ja często takie podaję swojej rodzinie. Dzisiejsza propozycja to danie lekkie, pożywne i bogate w białko i warzywa. Szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Danie to najlepiej przygotowywać na małych patelniach, np. do naleśników i serwować prosto z patelni. Szakszukę przygotujecie w mniej niż 20 minut. Sprawniejsi poradzą sobie w 10 minut. Sprawdźcie też inne, podobne moje propozycje – znajdziecie je pod tagiem szakszuka.
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki
(1–2 porcje)
- 2–3 jajka
- 200 g szpinaku baby
- garść pomidorów koktajlowych
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- czarnuszka
- sól himaljska
- pieprz, np. różowy
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Szpinak opłucz.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej, przełóż czosnek i cebulę, całość zeszklij.
- Dodaj przekrojone na pół pomidorki, posól i popieprz. Smaż chwilkę.
- Dodaj szpinak. Jeśli nie mieści się naraz na patelni, dodawaj go porcjami.
- Gdy szpinak będzie już gotowy, zrób 2–3 wgłębienia i w to miejsce wbij po 1 jajku.
- Jajka posyp czarnuszką, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i smaż całość do ścięcia się białek. Podawaj od razu z pieczywem.
Smacznego!