Pizza chłopska


kategoria: pizza
tagi: bazylia, cebula, czosnek, Henryk Kania, kuchnia włoska, mąka pszenna, mozzarella, oliwa, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Moja rodzina to kabanożercy. Ile nie kupię, tyle zjedzą. Tym razem jednak udało mi się ukryć kilka opakowań i przyrządziłam im pizzę na bogato, z kabanosami Henryka Kani. Są to kabanosy pieczone, kruche, aromatyczne. Według producenta na 100 g produktu użyto 168 g mięsa. Dodatkowym plusem jest opakowanie, eleganckie i nowatorskie. Dzięki niemu kabanosy nie wymagają do przechowywania warunków chłodniczych. Możecie tę pizzę przygotować na cienkim cieście, ale jeśli jesteście zwolennikami grubszego ciasta, także takie można z tego przepisu uzyskać. Wystarczy rozwałkowane ciasto umieścić w foremki, przykryć ściereczką i ok. 30 minut cierpliwie czekać, aż nam podrośnie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Henryk Kania.

Fotografia pizzy chłopskiej z kabanosem

Składniki (3 pizze)

Ciasto

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody ciepłej (nie gorącej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
  • 2 łyżeczki soli (płaskie), najlepiej morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki

  • ½ opakowania kabanosów pieczonych Henryk Kania
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2–3 pomidory (mogą być np. dwukolorowe)
  • 3 kulki mozzarelli
  • świeża bazylia

Sos

  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól himalajska lub morska

Fotografia pizzy chłopskiej z kabanosem

Wykonanie

  • Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
  • Dodaj wodę i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie połącz składniki. Wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta, odchodzącego od dłoni. W razie potrzeby podsyp minimalnie mąką.
  • Kulkę z ciasta posmaruj 1 łyżką oliwy, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny.
  • Przygotuj sos. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj czosnek (pokrojony). Całość zeszklij. Dodaj pomidory, 1 łyżkę oregano. Całość duś do uzyskania gęstego sosu.
  • Kabanosy pokrój, to samo zrób z cebulą i pomidorami. Ser zetrzyj.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj 1 porcję, wyłóż na blaszkę (ok. 30 cm). Ciasto posmaruj ⅓ sosu. Wyłóż ⅓ sera, kabanosów, pomidorów i cebuli.
  • Pizzę piecz w nagrzanym do 230°C piekarniku, na środkowej półce przez 10–12 minut.
  • Gotową pizzę pokrój i posyp bazylią.
  • Jeśli chcesz aby ciasto było grubsze, wówczas wyrośnięte ciasto podziel na trzy porcje, kolejno rozwałkuj, wyłóż je na blaszki, przykryj ściereczkami i odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Dopiero po wyrośnięciu wyłóż dodatki. Piecz je podobnie, ok. 10–12 minut. Gotową pizzę posyp listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

comments powered by Disqus