Pizza chłopska
14 lipca 2016
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Moja rodzina to kabanożercy. Ile nie kupię, tyle zjedzą. Tym razem jednak udało mi się ukryć kilka opakowań i przyrządziłam im pizzę na bogato, z kabanosami Henryka Kani. Są to kabanosy pieczone, kruche, aromatyczne. Według producenta na 100 g produktu użyto 168 g mięsa. Dodatkowym plusem jest opakowanie, eleganckie i nowatorskie. Dzięki niemu kabanosy nie wymagają do przechowywania warunków chłodniczych. Możecie tę pizzę przygotować na cienkim cieście, ale jeśli jesteście zwolennikami grubszego ciasta, także takie można z tego przepisu uzyskać. Wystarczy rozwałkowane ciasto umieścić w foremki, przykryć ściereczką i ok. 30 minut cierpliwie czekać, aż nam podrośnie.
Przepis powstał we współpracy z firmą Henryk Kania.
Składniki (3 pizze)
Ciasto
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody ciepłej (nie gorącej)
- 7 g drożdży suszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
- 2 łyżeczki soli (płaskie), najlepiej morskiej lub himalajskiej
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki
- ½ opakowania kabanosów pieczonych Henryk Kania
- 2 średnie cebule czerwone
- 2–3 pomidory (mogą być np. dwukolorowe)
- 3 kulki mozzarelli
- świeża bazylia
Sos
- 1 puszka pomidorów pokrojonych
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oregano (ok. 1 łyżki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- sól himalajska lub morska
Wykonanie
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.
- Dodaj wodę i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie połącz składniki. Wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta, odchodzącego od dłoni. W razie potrzeby podsyp minimalnie mąką.
- Kulkę z ciasta posmaruj 1 łyżką oliwy, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny.
- Przygotuj sos. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj czosnek (pokrojony). Całość zeszklij. Dodaj pomidory, 1 łyżkę oregano. Całość duś do uzyskania gęstego sosu.
- Kabanosy pokrój, to samo zrób z cebulą i pomidorami. Ser zetrzyj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj 1 porcję, wyłóż na blaszkę (ok. 30 cm). Ciasto posmaruj ⅓ sosu. Wyłóż ⅓ sera, kabanosów, pomidorów i cebuli.
- Pizzę piecz w nagrzanym do 230°C piekarniku, na środkowej półce przez 10–12 minut.
- Gotową pizzę pokrój i posyp bazylią.
- Jeśli chcesz aby ciasto było grubsze, wówczas wyrośnięte ciasto podziel na trzy porcje, kolejno rozwałkuj, wyłóż je na blaszki, przykryj ściereczkami i odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Dopiero po wyrośnięciu wyłóż dodatki. Piecz je podobnie, ok. 10–12 minut. Gotową pizzę posyp listkami świeżej bazylii.
Smacznego!