Pierogi z soczewicą i kozim serem
10 sierpnia 2016
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Lubimy takie proste dania jak pierogi. Gdyby czasu było więcej, zapewne częściej gościłyby na naszym stole. Pomimo że jest to danie bez mięsa, bardzo moim dzieciom smakowało, a staramy się ostatnio mięso w diecie ograniczać. Rafałowi i tak wszystko co zrobię, to smakuje. ☺ Dzisiejsze połączenie składników może Was zaskoczyć, choć wydaje się banalne, ale smakiem naprawdę zachwyca.
Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam moje pierożki. Czerwona soczewica, kozi twardy ser, cebulka i dobra mąka robią swoje. Do tego szklaneczka kefiru i pyszny obiad gotowy. Dodanie do ciasta masła powoduje, że ciasto jest bardzo elastyczne, łatwo się wałkuje i nie wysycha.
Składniki na ciasto (ok. 50 pierogów)
- 3 szklanki mąki pszennej typu 550 Belbake
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
Składniki na farsz
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 średnia cebula
- 250 g sera koziego twardego
- 2 łyżki oleju
- sól morska lub himalajska
- pieprz świeżo mielony
Do podania
- podsmażona cebulka
- natka pietruszki
Wykonanie
- Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Ser zetrzyj i dodaj do chłodnej soczewicy. Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę przesiej, uformuj stożek, do wgłębienia wlej wodę, dodaj masło oraz sól. Ciasto wyrób do dokładnego połączenia się składników. Uformuj kulkę, zawiń w lnianą ściereczkę. Odstaw do odpoczęcia na pół godziny.
- ⅓ ciasta chwilkę wyrabiaj ponownie, lekko posypując mąką, rozwałkuj, resztę zostaw przykryte ściereczką.
- Wykrawaj kółka, na każde z nich nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj. Gotowe pierożki odkładaj na posypaną mąką stolnicę lub talerz.
- Zlepione pierogi wrzucaj do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Pierożki możesz podawać z odrobiną masła, podsmażoną cebulką i kefirem lub maślanką.
Smacznego!