pierogi z soczewicą i kozim serem


kategoria: pierogi
tagi: cebula, Lidl, mąka pszenna, ser kozi, soczewica, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubimy takie proste dania jak pierogi. Gdyby czasu było więcej, zapewne częściej gościłyby na naszym stole. Pomimo że jest to danie bez mięsa, bardzo moim dzieciom smakowało, a staramy się ostatnio mięso w diecie ograniczać. Rafałowi i tak wszystko co zrobię, to smakuje. ☺ Dzisiejsze połączenie składników może Was zaskoczyć, choć wydaje się banalne, ale smakiem naprawdę zachwyca.

Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam moje pierożki. Czerwona soczewica, kozi twardy ser, cebulka i dobra mąka robią swoje. Do tego szklaneczka kefiru i pyszny obiad gotowy. Dodanie do ciasta masła powoduje, że ciasto jest bardzo elastyczne, łatwo się wałkuje i nie wysycha.

Fotografia pierogów z soczewicą i kozim serem

składniki na ciasto (ok. 50 pierogów)

  • 3 szklanki mąki pszennej typu 550 Belbake
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

składniki na farsz

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 250 g sera koziego twardego
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz świeżo mielony

do podania

  • podsmażona cebulka
  • natka pietruszki

Fotografia Pierogów z soczewicą i kozim serem

wykonanie

  • Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  • Ser zetrzyj i dodaj do chłodnej soczewicy. Dopraw solą i pieprzem.
  • Mąkę przesiej, uformuj stożek, do wgłębienia wlej wodę, dodaj masło oraz sól. Ciasto wyrób do dokładnego połączenia się składników. Uformuj kulkę, zawiń w lnianą ściereczkę. Odstaw do odpoczęcia na pół godziny.
  • ⅓ ciasta chwilkę wyrabiaj ponownie, lekko posypując mąką, rozwałkuj, resztę zostaw przykryte ściereczką.
  • Wykrawaj kółka, na każde z nich nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj. Gotowe pierożki odkładaj na posypaną mąką stolnicę lub talerz.
  • Zlepione pierogi wrzucaj do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Pierożki możesz podawać z odrobiną masła, podsmażoną cebulką i kefirem lub maślanką.

Smacznego!

Fotografia Produktów firmy Lidl

comments powered by Disqus