Drożdżówki z porzeczkami


kategoria: śniadanie
tagi: borówki, drożdżówki, jagody, jajka, maliny, morele, porzeczki, ser biały, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Już dziś podsyłam wam przepis, który śmiało możecie przygotować na weekendowe śniadanie. Przepis jest prosty, 5 minut urabiania ciasta i około godzina czekania aż wyrośnie. Ja przygotowałam je z porzeczkami, ale możecie wykorzystać inne owoce: maliny, jagody, borówki czy morele. Proponuję zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka. ☺ Niemal równie dobrze smakują na drugi dzień.

Fotografia drożdżówek z porzeczkami

Składniki (ok. 10 bułeczek)

  • 550 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 2 jajka + jajko do posmarowania bułek
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • ⅓ szklanki cukru brązowego
  • ⅓ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 szklanka maślanki
  • 400 g porzeczek lub innych owoców
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na ser

  • 200 g sera białego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru brązowego

Dodatki

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • Składniki suche wymieszaj. Dodaj jajka i maślankę, otrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyciągnij ciasto i jeszcze chwilkę wyrabiaj. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką. Uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją oliwą, przełóż do miski i przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia wielkości ciasta.
  • Owoce umyj i obierz. Większe pokrój.
  • Ser zmiksuj z jajkiem, śmietaną oraz cukrami.
  • Ciasto podziel na pół, drugą część przykryj ściereczką. Uformuj wałek i pokrój na w miarę równe wielkości. Uformuj bułeczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Szklanką zrób wgłębienie, do niego włóż po ok. 1 łyżce sera. Na wierzch wyłóż owoce.
  • Bułeczki piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut, do ładnego zbrązowienia. Upieczone drożdżówki przestudź na kratce.
  • Przygotuj lukier. Sok z cytryny wlewaj stopniowo, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Bułeczki polukruj.

Smacznego!

comments powered by Disqus