Zupka chińska


kategoria: zupa
tagi: bambus, chilli, czosnek, grzyby, imbir, krewetki, kurczak, limonka, makaron ryżowy, mango, olej sezamowy, pomidory koktajlowe, ryba, skórka limonkowa, sos sojowy, szybkie danie, tofu, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Idealne danie do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Wystarczy wrzątek i po chwili mamy fajny, smaczny posiłek. Dzień wcześniej tylko ok. 15 minut zajmie nam przygotowanie słoika, który przechowany w lodówce, pozwoli nam dnia następnego cieszyć się aromatycznym, gorącym posiłkiem. Możecie przygotować je w wersji z mięsem, wegetariańskiej, wegańskiej czy z owocami morza. Możecie eksperymentować z dodatkami. Jeśli użyjecie sosu sojowego bez glutenu, uzyskacie wówczas danie bezglutenowe.

Fotografia zupki chińskiej

Składniki (3 słoiki po 500 ml)

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 200 g fileta z kurczaka, indyka, tofu, ryby czy krewetek
  • ½ mango (dojrzałego)
  • 3 pieczarki
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki pędów bambusa (marynowanych)
  • ⅓ papryki czerwonej
  • 1 papryczka chilli (lub więcej, wg preferencji)
  • 1–2 dymki
  • 3 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z 1 limonki
  • 9 pomidorów koktajlowych
  • po 2 łyżki sosu sojowego grzybowego na 1 słoik (lub do smaku)
  • po ¾ łyżeczki „przyprawy pięciu smaków” na 1 słoik (lub do smaku)
  • kiełki, np. słonecznika
  • 1,5 łyżki oleju, np. sezamowego

Fotografia zupki chińskiej

Wykonanie

  1. Mięso, tofu, rybę pokrój. Krewetki obierz, usuń jelito. Rozgrzej olej i obsmaż krótko, 4–5 minut. Dodaj starty imbir, pokrojone chilli (z pestkami lub nie, zależy jak ostre lubisz dania) oraz pokrojony w kostkę czosnek. Całość smaż jeszcze ok. 1 minutę.
  2. Mango obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w bardzo cieniutkie słupki. Pieczarki oczyść i pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory poprzekrawaj na pół lub w ćwiartki. Paprykę i cebulę dymkę pokrój.
  3. Na dno słoika wsyp przyprawę, dodaj sos sojowy, ⅓ makaronu (jeśli jest długi możesz go pociąć nożyczkami) oraz dodatki. Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do słoików. Całość zakręć i schowaj do lodówki. Możesz przygotować 2–3 słoiki i przechowywać je 3–4 dni w lodówce.
  4. Tak przygotowany słoik przed spożyciem zalej wrzątkiem, przykryj wieczkiem i odczekaj ok. 5 minut. Po tym czasie całość wymieszaj i wcinaj!

Smacznego i na zdrowie!

comments powered by Disqus