Zupka chińska
25 sierpnia 2016
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Idealne danie do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Wystarczy wrzątek i po chwili mamy fajny, smaczny posiłek. Dzień wcześniej tylko ok. 15 minut zajmie nam przygotowanie słoika, który przechowany w lodówce, pozwoli nam dnia następnego cieszyć się aromatycznym, gorącym posiłkiem. Możecie przygotować je w wersji z mięsem, wegetariańskiej, wegańskiej czy z owocami morza. Możecie eksperymentować z dodatkami. Jeśli użyjecie sosu sojowego bez glutenu, uzyskacie wówczas danie bezglutenowe.
Składniki (3 słoiki po 500 ml)
- 150 g makaronu ryżowego
- 200 g fileta z kurczaka, indyka, tofu, ryby czy krewetek
- ½ mango (dojrzałego)
- 3 pieczarki
- 1 średnia marchewka
- 3 łyżki pędów bambusa (marynowanych)
- ⅓ papryki czerwonej
- 1 papryczka chilli (lub więcej, wg preferencji)
- 1–2 dymki
- 3 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- skórka z 1 limonki
- 9 pomidorów koktajlowych
- po 2 łyżki sosu sojowego grzybowego na 1 słoik (lub do smaku)
- po ¾ łyżeczki „przyprawy pięciu smaków” na 1 słoik (lub do smaku)
- kiełki, np. słonecznika
- 1,5 łyżki oleju, np. sezamowego
Wykonanie
- Mięso, tofu, rybę pokrój. Krewetki obierz, usuń jelito. Rozgrzej olej i obsmaż krótko, 4–5 minut. Dodaj starty imbir, pokrojone chilli (z pestkami lub nie, zależy jak ostre lubisz dania) oraz pokrojony w kostkę czosnek. Całość smaż jeszcze ok. 1 minutę.
- Mango obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w bardzo cieniutkie słupki. Pieczarki oczyść i pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory poprzekrawaj na pół lub w ćwiartki. Paprykę i cebulę dymkę pokrój.
- Na dno słoika wsyp przyprawę, dodaj sos sojowy, ⅓ makaronu (jeśli jest długi możesz go pociąć nożyczkami) oraz dodatki. Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do słoików. Całość zakręć i schowaj do lodówki. Możesz przygotować 2–3 słoiki i przechowywać je 3–4 dni w lodówce.
- Tak przygotowany słoik przed spożyciem zalej wrzątkiem, przykryj wieczkiem i odczekaj ok. 5 minut. Po tym czasie całość wymieszaj i wcinaj!
Smacznego i na zdrowie!