pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii


kategoria: danie rybne
tagi: cebula, cukinia, cytryna, czosnek, index food, kasza jaglana, kuchnia włoska, pomidory, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Ponoć większość osób nie lubi ryb. Właśnie jedna z blogerek mnie uświadomiła… Ja jednak w swoim otoczeniu bliższym i dalszym mam praktycznie samych miłośników ryb. W różnych formach – od śledzia, poprzez dorsze, pstrągi, na tuńczykach i łososiach skończywszy. A Wy do jakiej kategorii należycie? Jadacie, czy omijacie skrzętnie? Czy tylko jedna porcja, raz w roku nad morzem i druga w Wigilię? ☺

Dla większych i mniejszych miłośników ryb proponuję pulpeciki z tuńczyka (szukajcie tego w słoiczkach!), kaszy jaglanej z pięknym aromatem cytryny. Dopełnieniem jest lekki sos i makaron… warzywny – cukiniowy. Możecie oczywiście użyć innego makaronu, ale ten cukiniowy świetnie komponuje się z całością, dając nam lekkie danie, bezglutenowe. Proponuję kupić za niewielkie pieniądze temperówkę do warzyw i tworzyć makarony: marchewkowe, cukiniowe, pietruszkowe. Można oczywiście użyć deski i noża, ale taki zakup szybko Wam się zwróci, a wzbogacicie swoje menu o kolejne porcje warzyw. Możecie dodawać taki makaron do zup, sałatek czy drugich dań.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pulpetów z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

składniki (3 porcje)

sos

Fotografia pulpetów z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

wykonanie

  • Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
  • Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
  • Czosnek posiekaj.
  • Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
  • Uformuj niewielkie kotleciki.
  • Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok. 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  • Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj ½ łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minutę. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
  • Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
  • Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

comments powered by Disqus