Cukinia faszerowana wołowiną, pomidorami i kaparami


kategoria: danie mięsne
tagi: cukinia, cytryna, czosnek, Index Food, kapary, kuchnia włoska, mozzarella, pomidory, pomidory suszone, rozmaryn, szalotka, szybkie danie, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Szybkie, aromatyczne, dietetyczne danie. Właśnie teraz cukinie i pomidory mają ten najlepszy, unikalny aromat, którego nie poczujecie zimą czy też wiosną. Warto więc z nich przygotowywać jak najwięcej potraw, poddając je minimalnej obróbce cieplnej. Moja cukinia jest lekko chrupiąca, pachnąca latem. Przygotowanie tego dnia nie zajmie wam dużo czasu, poza tym możecie je przygotować wieczorem, schować do lodówki, a przed posiłkiem tylko zapiec. Jest to danie bezglutenowe, niskokaloryczne. Dopełnieniem którego jest lekka sałatka.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia cukinii faszerowanej

Składniki (4 porcje)

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik pomidorów suszonych Ponti
  • 1 słoiczek kaparów Ponti
  • 1 duża szalotka
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojonego)

Fotografia cukinii faszerowanej

Wykonanie

  • Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
  • Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
  • Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
  • Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem pomidorowym. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
  • Pomidorki poprzekrawaj, ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
  • Mozzarellę pokrój i ułóż na cukiniach.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.

Smacznego!

comments powered by Disqus