śliwki pod kruszonką migdałowo-owsianą


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, deser, magazyn kocioł, mąka owsiana, migdały, owoce, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czyżby już jesień? Za oknem od kilku dni chłodno, pochmurno, bardziej nostalgicznie. W sklepach królują śliwki, gruszki, pomidory. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię ten okres, przechodzenie w kolejną porę roku, w jesień. Początki potrafią być naprawdę śliczne. Aby osłodzić trochę wieczorne chłody, mam dla Was ciepłe, pachnące zapiekane śliwki, z orzechowo-owsianą chrupiącą kruszonką. Aby przygotowanie crumble było szybsze, przygotujcie sobie więcej kruszonki i używajcie, gdy tylko najdzie Was ochota na nie.

Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia śliwek pod kruszonką migdałowo-owsianą

składniki (4 porcje)

  • 800 g śliwek, np. węgierek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 i ½ łyżki cynamonu

kruszonka

  • 1 i ½ łyżki masła miękkiego
  • ½ szklanki mąki owsianej razowej
  • ½ szklanki migdałów tartych lub drobno posiekanych
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Fotografia śliwek pod kruszonką migdałowo-owsianą

wykonanie

  • Śliwki umyj, poprzekrawaj na pół, usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
  • Przełóż je do większego naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło połącz z mąką, migdałami i cukrem. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki i migdałów.
  • Kruszonkę schładzaj z zamrażalniku przez 15 minut.
  • Śliwki posyp kruszonką oraz płatkami.
  • Crumble piecz ok. 30 minut w temp. 170°C. Podawaj ciepłe z gałką lodów lub łyżką jogurtu czy śmietany.
comments powered by Disqus