biała pizza ze szparagami i anchois


kategoria: pizza
tagi: anchois, bazylia, gorgonzola, index food, kuchnia włoska, mozzarella, oliwa extra vergine, oliwki, pomidory koktajlowe, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Moimi ulubionymi dodatkami do pizzy są anchois i papryka pepperoni. Lubię, gdy pizza jest pikantna, a odrobina anchois podkręca jej smak. Dzisiejszą pizzę serwowałam mojej rodzince, więc ograniczyłam się jedynie do anchois, ale za to wzbogaciłam ją szparagami i białym sosem, który świetnie zastępuje tradycyjny. Lekko skropiona przed podaniem oliwą truflową pizza sprawia, że danie smakuje wybornie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia białej pizzy ze szparagami i anchois

ciasto (2 pizze)

  • 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania)
  • ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta)

dodatki

Fotografia białej pizzy ze szparagami i anchois

wykonanie

  • Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
  • Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
  • Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
  • Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
  • Wyłóż po ½ porcji sera na każde z ciast.
  • Wyłóż pozostałe składniki.
  • Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
  • Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
  • Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.

Smacznego!

Fotografia białej pizzy ze szparagami i anchois

comments powered by Disqus