zabajone mango


kategoria: deser
tagi: bezglutenowe, deser, index food, jajka, karnawał, kuchnia włoska, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zabajone (zabaglione) to typowo włoski deser, najczęściej podawany z likierem alkoholowym. Ja przygotowałam wersję bez alkoholu, likier zastąpiłam syropem Sunquick Mango. Taka wersja idealnie wpasowuje się w karnawał, na deser dla kierowców, czy też dzieci. Dodałam do niego mrożone owoce, oraz biszkopty. Jest to tylko moja propozycja, możecie rozwinąć fantazję.

Wybierając jajka warto kupić te ekologiczne, lub od znanej osoby, hodującej kury. Deser można podawać ciepły, my jednak (ze względu na sesję foto) zjedliśmy go chłodnego. Poprawka, to Jagoda, nasza młodsza córka, wchłonęła oba pucharki, my liznęliśmy łyżeczki… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia deseru zabajone mango

składniki (2 porcje)

  • 4 żółtka z jajka ekologicznego chowu (L)
  • 5 łyżek soku Sunquick Mango
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • owoce, np. maliny mrożone lub świeże
  • biszkopty lub inne ciasteczka, np. cantuccini

wykonanie

  1. Żółtka przełóż do miski i ubijaj je przez ok. 2 minuty.
  2. Dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając, do momentu aż masa będzie puszyście biała (ok. 4 minuty).
  3. W międzyczasie zagotuj w małym garnku wodę. Ustaw na nim miskę z kremem i stopniowo wlewając sok cały czas ubijaj, aż do uzyskania gęstego kremu (trwa to ok. 5 minut).
  4. Przelej krem do kieliszków, posyp owocami, ozdób biszkoptem. Podawaj od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego!

Fotografia deseru zabajone mango

comments powered by Disqus