Serniko-jabłecznik ekspresowy


kategoria: ciasto
tagi: deser, galaretka, jabłka, limonka, owoce, ser biały, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na dzisiejszy pierwszy dzień wiosny proponuję wam prosty, ekspresowy, tylko 6-składnikowy serniko-jabłecznik. Przy dobrej organizacji pracy przygotowanie go zajmie wam nie więcej niż 2 godziny. Ciasto jest przyjemnie cytrynowe, z grubą warstwą sera i jabłek. Kto się z Was skusi? ☺

Fotografia serniko-jabłecznika ekspresowego

Składniki (tortownica ok. 26 cm)

  • 1 kg sera białego zmielonego, z wiaderka (w temp. pokojowej)
  • słoik, ok. 900 ml jabłek prażonych (w temp. pokojowej)
  • 5 galaretek cytrynowych
  • 4 łyżki cukru
  • owoce do ozdoby
  • 1200 ml wody

Fotografia serniko-jabłecznika ekspresowego

Wykonanie

  1. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź w chłodnej wodzie.
  2. Ser połącz z cukrem i 400 ml galaretki. Wyłóż do foreki i przełóż na 30 minut do zamrażalnika.
  3. Jabłka przełóż do miski, dodaj 400 ml galaertki, wymieszaj i wyłóż na ser. Przenieść na 30 minut do zamrażalinka.
  4. Ozdób ciasto cząstkami owoców, zalej galaretką i przełóż na 20 minut do zamrażalnika.
  5. Ciasto podawaj schłodzone.

Smacznego!

Fotografia serniko-jabłecznika ekspresowego

comments powered by Disqus