Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
12 maja 2017
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kto nie ma pomysłu na obiad? U nas były krewetki z dzikim ryżem. Danie przepyszne, dietetyczne. Ryż dziki – jest on bardzo odżywczy, zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz m.in. witaminę E, niezbędną aby zachować paznokcie, włosy, skórę w dobrej kondycji. Danie dla miłośników wschodniej kuchni jak znalazł. ☺ I do tego gotowe w mniej niż 30 minut. Ten rodzaj ryżu jest naprawdę pyszny. Charakteryzuje się długimi, ciemnymi, czarno-brązowymi ziarnami, a jego smak przywołuje aromat orzechowy.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.
Składniki (4 porcje)
- 1 opakowanie ryżu dzikiego Britta
- 800 g krewetek (waga przed obraniem)
- ok. 600 ml mleczka kokosowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 liście limonki (opcjonalnie)
- 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
- 1–2 łyżki pasty curry zielonej
- 2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- oliwa z oliwek
- sok z limonki
- sól
- pieprz
- liście mięty
- limonka
- papryczka chilli
Wykonanie
- Krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
- Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż chwilę.
- Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
- W międzyczasie jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go według własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut mieszając sos.
- Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
- Równocześnie ugotuj ryż.
- Ryż podawaj z sosem oraz porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość ozdób miętą oraz papryczką.
Smacznego!