Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym
23 maja 2017
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Czy też tak macie, że chodzą za Wami smaki, aromaty? Mnie ostatnio wzięło na dania z kuchni azjatyckiej. W różnych wersjach, ale najczęściej z krewetkami (ulubione owoce morza mojej młodszej córki) oraz z drobiem. Dania te przygotowuje się stosunkowo szybko, można ugotować wieczorem, a następnego dnia po prostu odgrzać, ewentualnie ugotować ryż czy makaron.
Curry, które dziś wam pokazuję, jest jednym z tych dań, które lubią i dzieci (wówczas można przygotować je w wersji mniej pikantnej), i dorośli biesiadnicy. Zresztą moje córki przyzwyczajane były do pikantnych dań od małego i teraz smakuje im takie bardziej na ostro. Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy, często stosowany w kuchni azjatyckiej. Warto mieć w lodówce składniki na to danie, a przygotujecie je w mniej niż 20 minut. U nas jest to dyżurny obiad, gdy wszystko już się przejadło, a także na niespodziewanych gości. Możecie sami poeksperymentować i zamiast kurczaka użyć rybę, krewetki, czy zrobić danie wegańskie z dynią. Wszystkie te pozycje są pyszne, a każda inna, pięknie prezentując się na talerzach.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.
Składniki (4 porcje)
- 1 opakowanie ryżu jaśminowego Britta (2 woreczki)
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (450–500 g)
- 250 g szpinaku baby
- 200 g pomidorów, np. koktajlowych
- 2 limonki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól morska lub himalajska
- pieprz
- szczypiorek lub kolendra do posypania
Wykonanie
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
- Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż ok. 5 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
- Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (można też dodać więcej pasty curry, w zależności od gustu).
- W międzyczasie ugotuj ryż, wg zaleceń producenta.
- Curry podawaj wraz z ryżem i ćwiartkami limonki.
Smacznego!