curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym


kategoria: obiad
tagi: britta, curry, czosnek, limonka, mleczko kokosowe, mleko roślinne, pomidory koktajlowe, ryż, sawex, szpinak
autor: Joanna Komorowska

Czy też tak macie, że chodzą za Wami smaki, aromaty? Mnie ostatnio wzięło na dania z kuchni azjatyckiej. W różnych wersjach, ale najczęściej z krewetkami (ulubione owoce morza mojej młodszej córki) oraz z drobiem. Dania te przygotowuje się stosunkowo szybko, można ugotować wieczorem, a następnego dnia po prostu odgrzać, ewentualnie ugotować ryż czy makaron.

Curry, które dziś Wam pokazuję, jest jednym z tych dań, które lubią i dzieci (wówczas można przygotować je w wersji mniej pikantnej), i dorośli biesiadnicy. Zresztą moje córki przyzwyczajane były do pikantnych dań od małego i teraz smakuje im takie bardziej na ostro. Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy, często stosowany w kuchni azjatyckiej. Warto mieć w lodówce składniki na to danie, a przygotujecie je w mniej niż 20 minut. U nas jest to dyżurny obiad, gdy wszystko już się przejadło, a także na niespodziewanych gości. Możecie sami poeksperymentować i zamiast kurczaka użyć rybę, krewetki, czy zrobić danie wegańskie z dynią. Wszystkie te pozycje są pyszne, a każda inna, pięknie prezentując się na talerzach.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym

składniki (4 porcje)

  • 1 opakowanie ryżu jaśminowego Britta (2 woreczki)
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (450–500 g)
  • 250 g szpinaku baby
  • 200 g pomidorów, np. koktajlowych
  • 2 limonki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz
  • szczypiorek lub kolendra do posypania

Fotografia curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym

wykonanie

  1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
  2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż ok. 5 minut.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
  4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (można też dodać więcej pasty curry, w zależności od gustu).
  5. W międzyczasie ugotuj ryż, wg zaleceń producenta.
  6. Curry podawaj wraz z ryżem i ćwiartkami limonki.

Smacznego!

Fotografia curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym

comments powered by Disqus