ogórki małosolne – sprawdzony przepis


kategoria: kiszonki
tagi: chrzan, czosnek, koper, magazyn kocioł, ogórek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kisiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ogórki gruntowe są coraz smaczniejsze i coraz tańsze. Jeśli nie macie wypróbowanego przepisu, wpadnijcie na bloga, tam czeka na Was sprawdzony w bojach przepis. Ja dzisiaj kupiłam kolejną porcję ogórków i wieczorem wrzucę je do słoika. Podczas bardzo ciepłej aury ogórki kiszą się znacznie szybciej, znam takich smakoszy, co zjadają je już dnia następnego. ☺

W zależności od pory roku – wczesna wiosna czy późne lato – do takich ogórków dodaję zwykły koper, baldachimy kopru, liście chrzanu, liście wiśni lub porzeczki, dębu a także – aby zaostrzyć smak – dodaję chilli, gorczycę, zielę angielskie czy liście laurowe. Ale tak naprawdę wystarczy dodać czosnek, koper i wyjdą Wam naprawdę bardzo smaczne i jędrne ogórki. Warto poeksperymentować i wypracować swoje własne ulubione smaki.

Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia ogórków małosolnych

składniki (na 1 słoik litrowy)

  • około 700 g ogórków gruntowych
  • 5–7 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • ½ łyżki soli morskiej lub himalajskiej
  • chrzan
  • papryka chilli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki gorczycy białej

Fotografia ogórków małosolnych

wykonanie

  1. Ogórki i koper umyj. Obierz czosnek i chrzan.
  2. W wyparzonym słoiku ułóż ząbki czosnku, koper, paprykę oraz gorczycę. Ogórki ciasno ułóż w słoiku.
  3. Przygotowujemy zalewę: ugotuj wodę i wlej 200 ml do miseczki, dodaj sól i wymieszaj. Uzupełnij zimną wodą do objętości ok. 600 ml.
  4. Tak przygotowaną zalewą zalej ogórki. Woda powinna przykrywać w całości składniki. Wszystko to, co wypłynie, może spowodować powstanie pleśni.
  5. Tak przygotowane ogórki przykryj wieczkiem lub spodkiem. Po 2–3 dniach ogórki są dobre do spożycia.
comments powered by Disqus