Ogórki małosolne – sprawdzony przepis
12 czerwca 2017
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Kisiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ogórki gruntowe są coraz smaczniejsze i coraz tańsze. Jeśli nie macie wypróbowanego przepisu, wpadnijcie na bloga, tam czeka na Was sprawdzony w bojach przepis. Ja dzisiaj kupiłam kolejną porcję ogórków i wieczorem wrzucę je do słoika. Podczas bardzo ciepłej aury ogórki kiszą się znacznie szybciej, znam takich smakoszy, co zjadają je już dnia następnego. ☺
W zależności od pory roku – wczesna wiosna czy późne lato – do takich ogórków dodaję zwykły koper, baldachimy kopru, liście chrzanu, liście wiśni lub porzeczki, dębu a także – aby zaostrzyć smak – dodaję chilli, gorczycę, zielę angielskie czy liście laurowe. Ale tak naprawdę wystarczy dodać czosnek, koper i wyjdą wam naprawdę bardzo smaczne i jędrne ogórki. Warto poeksperymentować i wypracować swoje własne ulubione smaki.
Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (na 1 słoik litrowy)
- około 700 g ogórków gruntowych
- 5–7 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru
- ½ łyżki soli morskiej lub himalajskiej
- chrzan
- papryka chilli (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki gorczycy białej
Wykonanie
- Ogórki i koper umyj. Obierz czosnek i chrzan.
- W wyparzonym słoiku ułóż ząbki czosnku, koper, paprykę oraz gorczycę. Ogórki ciasno ułóż w słoiku.
- Przygotowujemy zalewę: ugotuj wodę i wlej 200 ml do miseczki, dodaj sól i wymieszaj. Uzupełnij zimną wodą do objętości ok. 600 ml.
- Tak przygotowaną zalewą zalej ogórki. Woda powinna przykrywać w całości składniki. Wszystko to, co wypłynie, może spowodować powstanie pleśni.
- Tak przygotowane ogórki przykryj wieczkiem lub spodkiem. Po 2–3 dniach ogórki są dobre do spożycia.