Brownie fit z czerwoną fasolą
20 czerwca 2017
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Pyszne brownie! Nie uwierzycie, ale głównym jego składnikiem jest ugotowana, czerwona fasola. Dodanie bardzo dojrzałych bananów pozwoliło zminimalizować użycie cukru. W zasadzie cukru tu nie ma, zastępuje go erytrol. Erytrol jest troszkę mniej słodki w porównaniu do cukru, ale też zawiera bardzo mało kalorii. Ciasto po upieczeniu możecie polać gorzką czekoladą i ozdobić z sezonowymi owocami. Możecie także przygotować mus, np. truskawkowy czy malinowy i nim polewać porcje na talerzykach.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (foremka 20×30 cm)
- 3 szklanki (250 ml) ugotowanej czerwonej fasoli Halina
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka L
- 1 szklanka (250 ml) kefiru naturalnego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżki cynamonu mielonego
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 1 szklanka (250 ml) mąki owsianej
- 6–8 łyżek erytrolu
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 czekolada gorzka (100 g) powyżej 85%
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- owoce sezonowe, np. wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny
- ½ łyżeczki cukru pudru – opcjonalnie
Wykonanie
- Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą (bardzo dokładnie).
- Fasolę, banany (obrane), jajka i kefir zmiksuj na bardzo gładki krem.
- Dodaj kakao, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, erytrol, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj, niczym nie wysypuj.
- Ciasto piecz w temp. 170°C z termoobiegiem, 35–45 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyłóż na kratkę do ostudzenia.
- Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, dodaj olej oraz masło. Wymieszaj. Polej przestudzoną (ale nadal płynną) polewą, ozdób owocami. Odstaw do stężenia czekolady. Przed podaniem ciasto możesz opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego!