brownie fit z czerwoną fasolą


kategoria: ciasto
tagi: banan, cynamon, czekolada gorzka, dietetyczne, erytrol, fasola, halina, jajka, kakao, mąka owsiana, masło orzechowe, owoce, sawex, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne brownie! Nie uwierzycie, ale głównym jego składnikiem jest ugotowana, czerwona fasola. Dodanie bardzo dojrzałych bananów pozwoliło zminimalizować użycie cukru. W zasadzie cukru tu nie ma, zastępuje go erytrol. Erytrol jest troszkę mniej słodki w porównaniu do cukru, ale też zawiera bardzo mało kalorii. Ciasto po upieczeniu możecie polać gorzką czekoladą i ozdobić z sezonowymi owocami. Możecie także przygotować mus, np. truskawkowy czy malinowy i nim polewać porcje na talerzykach.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia brownie fit z czerwoną fasolą

składniki (foremka 20×30 cm)

  • 3 szklanki (250 ml) ugotowanej czerwonej fasoli Halina
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka L
  • 1 szklanka (250 ml) kefiru naturalnego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżki cynamonu mielonego
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 szklanka (250 ml) mąki owsianej
  • 6–8 łyżek erytrolu
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 1 czekolada gorzka (100 g) powyżej 85%
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • owoce sezonowe, np. wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny
  • ½ łyżeczki cukru pudru – opcjonalnie

Fotografia brownie fit z czerwoną fasolą

wykonanie

  1. Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą (bardzo dokładnie).
  2. Fasolę, banany (obrane), jajka i kefir zmiksuj na bardzo gładki krem.
  3. Dodaj kakao, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, erytrol, sól oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj, niczym nie wysypuj.
  5. Ciasto piecz w temp. 170°C z termoobiegiem, 35–45 minut, do suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wyłóż na kratkę do ostudzenia.
  7. Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, dodaj olej oraz masło. Wymieszaj. Polej przestudzoną (ale nadal płynną) polewą, ozdób owocami. Odstaw do stężenia czekolady. Przed podaniem ciasto możesz opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Fotografia brownie fit z czerwoną fasolą

comments powered by Disqus