pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem


kategoria: pierogi
tagi: czosnek, dietetyczne, gorgonzola, groszek, halina, masło, masło klarowane, sawex, ser feta, soczewica, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na pyszne, lekkie, delikatne i wegetariańskie pierożki. Lekko podsmażone zyskują na smaku. Oczywiście nie trzeba ich koniecznie obsmażać, wystarczy je ugotować, przełożyć na talerz i podać z łyżeczką masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Kto się skusi? ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia pierogów z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem

składniki (40–60 pierożków)

  • 1 szklanka (250 ml) soczewicy czerwonej Halina
  • 1 ½ szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 200 g fety
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz, np. czerwony
  • 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • sól

wykonanie

  1. Soczewicę ugotuj według zaleceń producenta, ostudź.
  2. Groszek ugotuj, ostudź. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Sery rozdrób widelcem.
  4. Połącz soczewicę, lekko pognieciony widelcem groszek (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nie rozdrobniona), sery, czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj jednak go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne ale i miękkie, delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
  6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na opruszoną mąką tackę lub talerz.
  7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowo.
  9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.

Smacznego!

Fotografia pierogów z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem

comments powered by Disqus