barszcz wigilijny tradycyjny z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: grzyby, kapusta, kapusta kiszona, krakus, mąka pszenna, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W Polsce na stołach wigilijnych najczęściej gości jedna z dwóch zup: grzybowa lub barszcz czerwony, z rzadka rybna. Niedawno podałam Wam propozycję szybkiej zupy grzybowej, dziś propozycja na barszcz czerwony, tradycyjny, podany z uszkami. Przy uszkach ciut się napracujecie, ale warto zrobić je samemu, bo są przepyszne. Takie smaczne pierożki podajemy z aromatycznym, gorącym barszczem czerwonym od Krakusa. O delikatnym, ale wyrazistym smaku. Gotując uszka podgrzewamy barszcz, wzbogacając go o majeranek. Danie to przetestowaliśmy wczoraj w naszym domu. No i wpadłam! Tak próbowaliśmy podczas sesji, że uszka przygotowane już na Święta zostały wchłonięte z trzema litrami barszczu… Niestety, w Wigilię lepię od nowa… ☺

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia barszczu wigilijnego tradycyjnego z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem

farsz na uszka

  • 20 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 średnia szalotka
  • sól, pieprz
  • olej

wykonanie

  1. Grzyby przełóż do miseczki i zalej je wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia przelej grzyby wraz z wodą (uważając, aby nie wlewać końcówki wody, gdyż w niej najczęściej znajduje się piasek) i gotuj do miękkości.
  3. Kapustę drobno posiekaj. Jeśli jest bardzo kwaśna, to ją przepłucz, ale jeśli preferujesz bardziej kwaśną, to pomiń ten krok. Posiekaną kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie zalej wodą i gotuj do miękkości kapustę. Nadmiar wody odciśnij, ale zachowaj ją. Wyciągnij liście oraz ziele angielskie.
  4. Szalotkę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj posiekane drobniutko grzyby, wodę spod nich oraz kapustę wraz z ok. ⅓ szklanki soku spod niej.
  5. Całość duś do odparowania płynów (często mieszając). Dopraw do smaku.
  6. Farsz ostudź, zanim będziesz nim nadziewał uszka.

Fotografia barszczu wigilijnego tradycyjnego z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem

ciasto na uszka (4 porcje)

  • 320 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 żółtko (M)
  • 60 g masła
  • ½ łyżeczki soli

wykonanie

  1. Mąkę przesiej, przesyp na stolnicę, dodaj roztopione masło, wodę oraz sól.
  2. Wyrabiaj rękoma aż do połączenia składników.
  3. Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, ale być miękkie, elastyczne i lśniące.
  4. Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
  5. Część ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe, średnie okręgi. Ciasto jest bardzo delikatne, nie trzeba go mocno podsypywać mąką, można je bardzo cieniutko rozwałkować. Na środek kółka układamy farsz, uszko zlepiamy i odkładamy na wysypaną mąką stolnicę.
  6. Gotowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i doprowadzamy do zagotowania wody, zmniejszamy płomień i gotujemy chwilkę, delikatnie mieszając.
  7. Ugotowane uszka wyciągamy łyżką cedzakową i układamy, najlepiej na talerzach, na których będą serwowane. Można też je otulić odrobiną masła (aby się nie polepiły) i odstawić. Przed podaniem można przelać je wrzątkiem.

Fotografia barszczu wigilijnego tradycyjnego z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem

barszcz

  1. Do garnka wlej ¼ szklanki wody, dodaj ½ łyżki majeranku. Całość gotuj 2 minuty.
  2. Następnie dodaj do garnka barszcz czerwony Krakus, podgrzej go, jednak nie zagotowuj, gdyż może stracić swój wyjątkowo bordowy kolor.
  3. Barszcz możesz przelać do wazy lub serwować bezpośrednio z uszkami na talerzach.

Smacznego!

Fotografia barszczu wigilijnego tradycyjnego z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem

comments powered by Disqus