Barszcz wigilijny tradycyjny z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem
20 grudnia 2017
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
W Polsce na stołach wigilijnych najczęściej gości jedna z dwóch zup: grzybowa lub barszcz czerwony, z rzadka rybna. Niedawno podałam wam propozycję szybkiej zupy grzybowej, dziś propozycja na barszcz czerwony, tradycyjny, podany z uszkami. Przy uszkach ciut się napracujecie, ale warto zrobić je samemu, bo są przepyszne. Takie smaczne pierożki podajemy z aromatycznym, gorącym barszczem czerwonym od Krakusa. O delikatnym, ale wyrazistym smaku. Gotując uszka podgrzewamy barszcz, wzbogacając go o majeranek. Danie to przetestowaliśmy wczoraj w naszym domu. No i wpadłam! Tak próbowaliśmy podczas sesji, że uszka przygotowane już na Święta zostały wchłonięte z trzema litrami barszczu… Niestety, w Wigilię lepię od nowa… ☺
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Farsz na uszka
- 20 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 średnia szalotka
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie
- Grzyby przełóż do miseczki i zalej je wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
- Następnego dnia przelej grzyby wraz z wodą (uważając, aby nie wlewać końcówki wody, gdyż w niej najczęściej znajduje się piasek) i gotuj do miękkości.
- Kapustę drobno posiekaj. Jeśli jest bardzo kwaśna, to ją przepłucz, ale jeśli preferujesz bardziej kwaśną, to pomiń ten krok. Posiekaną kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie zalej wodą i gotuj do miękkości kapustę. Nadmiar wody odciśnij, ale zachowaj ją. Wyciągnij liście oraz ziele angielskie.
- Szalotkę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj posiekane drobniutko grzyby, wodę spod nich oraz kapustę wraz z ok. ⅓ szklanki soku spod niej.
- Całość duś do odparowania płynów (często mieszając). Dopraw do smaku.
- Farsz ostudź, zanim będziesz nim nadziewał uszka.
Ciasto na uszka (4 porcje)
- 320 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 żółtko (M)
- 60 g masła
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie
- Mąkę przesiej, przesyp na stolnicę, dodaj roztopione masło, wodę oraz sól.
- Wyrabiaj rękoma aż do połączenia składników.
- Ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk, ale być miękkie, elastyczne i lśniące.
- Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
- Część ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe, średnie okręgi. Ciasto jest bardzo delikatne, nie trzeba go mocno podsypywać mąką, można je bardzo cieniutko rozwałkować. Na środek kółka układamy farsz, uszko zlepiamy i odkładamy na wysypaną mąką stolnicę.
- Gotowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i doprowadzamy do zagotowania wody, zmniejszamy płomień i gotujemy chwilkę, delikatnie mieszając.
- Ugotowane uszka wyciągamy łyżką cedzakową i układamy, najlepiej na talerzach, na których będą serwowane. Można też je otulić odrobiną masła (aby się nie polepiły) i odstawić. Przed podaniem można przelać je wrzątkiem.
Barszcz
- Do garnka wlej ¼ szklanki wody, dodaj ½ łyżki majeranku. Całość gotuj 2 minuty.
- Następnie dodaj do garnka barszcz czerwony Krakus, podgrzej go, jednak nie zagotowuj, gdyż może stracić swój wyjątkowo bordowy kolor.
- Barszcz możesz przelać do wazy lub serwować bezpośrednio z uszkami na talerzach.
Smacznego!