kiszona cebula z marchewką


kategoria: kiszonki
tagi: cebula, chilli, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, limonka, magazyn kocioł, marchewka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kiszonki w Polsce przeżywają renesans. Znani kucharze czy blogerzy przeważnie mają w swoich spiżarniach własne kiszonki. Ja nie mam chłodnej spiżarki, więc ratuję się częstszym kiszeniem mniejszych ilości, na użytek własny lub przyjaciół. Moja dzisiejsza propozycja to ukiszenie cebuli czerwonej z dostępnymi dodatkami, takimi jak marchewka czy papryczka chilli, ale nie tylko. Możemy dodawać rzodkiewkę, kalafiora, kalarepę, seler czy korzeń pietruszki. Nie bójcie się eksperymentować z dodatkami do kiszenia, nie musi to być jedynie popularny liść laurowy, ziele angielskie czy gorczyca. Świetnie sprawdzą się świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, czomber itp. Po więcej inspiracji zapraszam do kategorii kiszonki.

Przepis przygotowałam do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia kiszonej cebuli z marchewką

składniki (2 słoiki po 0,5 litra)

  • 4 duże cebule czerwone
  • 2 duże marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 plasterki limonki
  • 1–2 papryczki chilli
  • 2 plasterki imbiru
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 4 goździki
  • ½ łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody

Fotografia kiszonej cebuli z marchewką

wykonanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój według własnych preferencji. Mogą to być np. plasterki lub jak na zdjęciu – słupki. Limonkę pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  2. Przygotowuj solankę: do letniej wody dodaj sól i wymieszaj.
  3. Ułóż przyprawy w słoikach, ułóż warzywa, limonkę. Zalej przygotowaną solanką.
  4. Warzywa kisimy 5–10 dni w zależności od temperatury, jaka panuje w pomieszczeniu. Po tym czasie słoiki przenosimy do lodówki lub piwnicy.

Fotografia kiszonej cebuli z marchewką

comments powered by Disqus