Rosół wegański z makaronem z cukinii
8 stycznia 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Moja ulubiona zupa na post dr Dąbrowskiej, za każdym razem minimalnie różniąca się smakiem. Inaczej smakuje latem, inaczej zimą. Ale zawsze przesmaczna! Rosół – akurat na niedzielę. Jest to jedno z tych dań, które wymagają więcej czasu, ale pracy nie ma dużo. Wystarczy obrać i umyć warzywa, dodać przyprawy, wodę i gotować ok. 2 godziny. Potem przecedzić i gotowe! Z podanej ilości składników wychodzą 4 duże porcje, można je przelać do słoików i zapasteryzować lub jeśli zużyjemy w ciągu 3–4 dni, to po prostu przechowywać w lodówce.
Składniki (4 porcje)
ok. 2 kg warzyw:
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- ćwiartka kalafiora
- 6 pomidorów koktajlowych lub 1 malinowy
- 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- kilka goździków
- 4 nasiona kardamonu
- 6 papryczek suszonych piri-piri
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól kłodawska, himalajska lub morska, pieprz
- natka pietruszki, koperek w sezonie świeży lubczyk (lub mrożony)
- cukinia
Wykonanie
- Warzywa obieramy, myjemy, kroimy i przekładamy do dużego garnka.
- Dodajemy przyprawy, bez soli i pieprzu. Zalewamy wodą i gotujemy.
- Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, opalamy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 2 godziny.
- Po tym czasie dodajemy kalafiora, pomidory i gotujemy ok. 20 minut, uzupełniając ewentualnie niewielką ilością wody. Następnie zupę przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowujemy makaron z cukinii przy pomocy specjalnego spiralizera, nożyka do warzyw julienne lub po prostu drobniutko cukinię kroimy.
- Rosół zagotowujemy. Na talerz wykładamy makaron oraz warzywa, które chcemy wraz z zupą zjeść i zalewamy wrzącym rosołem. Posypujemy zieleniną i gotowe!
Smacznego!