rosół wegański z makaronem z cukinii


kategoria: zupa
tagi: cebula, cukinia, dieta dr Dąbrowskiej, kalafior, kardamon, marchewka, papryka piri-piri, pietruszka, pomidory, pomidory koktajlowe, por, seler, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Moja ulubiona zupa na post dr Dąbrowskiej, za każdym razem minimalnie różniąca się smakiem. Inaczej smakuje latem, inaczej zimą. Ale zawsze przesmaczna! Rosół – akurat na niedzielę. Jest to jedno z tych dań, które wymagają więcej czasu, ale pracy nie ma dużo. Wystarczy obrać i umyć warzywa, dodać przyprawy, wodę i gotować ok. 2 godziny. Potem przecedzić i gotowe! Z podanej ilości składników wychodzą 4 duże porcje, można je przelać do słoików i zapasteryzować lub jeśli zużyjemy w ciągu 3–4 dni, to po prostu przechowywać w lodówce.

Fotografia rosołu wegańskiego z makaronem z cukinii

składniki (4 porcje)

ok. 2 kg warzyw:

  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • ćwiartka kalafiora
  • 6 pomidorów koktajlowych lub 1 malinowy
  • 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • kilka goździków
  • 4 nasiona kardamonu
  • 6 papryczek suszonych piri-piri
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól kłodawska, himalajska lub morska, pieprz
  • natka pietruszki, koperek w sezonie świeży lubczyk (lub mrożony)
  • cukinia

wykonanie

  1. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy i przekładamy do dużego garnka.
  2. Dodajemy przyprawy, bez soli i pieprzu. Zalewamy wodą i gotujemy.
  3. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, opalamy i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie dodajemy kalafiora, pomidory i gotujemy ok. 20 minut, uzupełniając ewentualnie niewielką ilością wody. Następnie zupę przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przygotowujemy makaron z cukinii przy pomocy specjalnego spiralizera, nożyka do warzyw julienne lub po prostu drobniutko cukinię kroimy.
  6. Rosół zagotowujemy. Na talerz wykładamy makaron oraz warzywa, które chcemy wraz z zupą zjeść i zalewamy wrzącym rosołem. Posypujemy zieleniną i gotowe!

Smacznego!

Fotografia rosołu wegańskiego z makaronem z cukinii

comments powered by Disqus