roladki z indyka owinięte boczkiem


kategoria: danie mięsne
tagi: boczek, czosnek, gnocchi, indyk, Kresto, marchewka, miód, morele, natka pietruszki, olej rzepakowy, orzechy, orzechy piniowe, papryka, papryka ostra, papryka pepperoni, Rapso, sałata, VOG, wino
autor: Joanna Komorowska

Propozycja na obiad, kolację czy imprezę karnawałową. Szybkie i przepyszne. Całość świetnie się komponuje, ostrość kontrolujemy ilością dodanych papryczek. Ja użyłam kupne (świeże) gnocchi, ale możecie sami je przygotować lub zastąpić małymi kluskami śląskimi, ziemniakami (np. zapiekanymi) lub po prostu makaronem z natką, oliwą i przyprawami. Ale użycie kupnego gnocchi wcale nie umniejsza temu daniu, teraz te kupne, świeże, przechowywane w lodówkach są naprawdę dobre. Gwarantuję wam, że każda wybrana przez was wersja będzie świetna. Rany, jakie to pyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia roladek z indyka owiniętych bekonem, z gnocchi

składniki (porcja dla 4 osób)

roladki

  • 16 sznycli z indyka
  • 32 plastry boczku wędzonego
  • ok. 200 g moreli suszonych Kresto
  • 4–5 dużych ząbków czosnku
  • 4 ostre papryczki, np. pepperoni (opcjonalnie)
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy Rapso
  • sól, pieprz

gnocchi

  • 1–1.5 kg klusek gnocchi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
  • papryka pepperoni (dla chętnych)

sałatka

Fotografia roladek z indyka owiniętych bekonem, z gnocchi

wykonanie

  1. Sznycle rozbij między dwoma arkuszami folii.
  2. Czosnek obierz, zetrzyj. Natrzyj nim roladki, posól i popieprz.
  3. Morele pokrój w wąskie paseczki.
  4. Nałóż porcję moreli na płat indyka i zawiń. Następnie owiń jednym plastrem bekonu i potem kolejnym tak, aby nie zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
  5. Rozgrzej 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiecz ze wszystkich stron roladki.
  6. Dodaj pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcesz, aby danie było pikantne). Całość zalej winem, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodaj masło, wymieszaj i dopraw do smaku.
  7. W międzyczasie ugotuj gnocchi.
  8. Ugotowane kluski wyciągnij łyżką cedzakową, dodaj oliwę, sól, pieprz, natkę i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
  9. Przygotowuj dresing: 2 łyżki musztardy (np. rosyjskiej), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. ½ łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą emulsję.
  10. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.

Smacznego!

Fotografia roladek z indyka owiniętych bekonem, z gnocchi

comments powered by Disqus