Zupa cebulowa z wędzoną papryką


kategoria: zupa
tagi: cebula, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta kiszona, koperek, marchewka, papryka, papryka ostra, papryka piri-piri, pietruszka, por, seler, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Oto kolejna propozycja na dietę dr Dąbrowskiej. Szybka i bardzo smakowita zupa, która wymaga tylko kilku składników – pokochacie ją. ☺ Gotowa w 10 minut.

Fotografia zupy cebulowej z wędzoną papryką

Składniki

  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cm pora
  • 4 duże cebule
  • ⅓–½ łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 suszone papryczki piri-piri (opcjonalnie)
  • 4–5 łyżek soku spod kiszonej kapusty (ew. 2–3 łyżki soku cytrynowego)
  • świeży koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Marchew, pietruszkę, seler, por obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra wody, dodaj listek i ziele, zagotuj. Gotuj przez 5 minut.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut. Dodaj koncentrat. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem spod kapusty i już nie gotuj.
  3. Podawaj ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

Fotografia zupy cebulowej z wędzoną papryką

comments powered by Disqus