burgery z ryżem brązowym, wołowiną i jarmużem


kategoria: obiad
tagi: Britta, cebula, dietetyczne, jarmuż, masło klarowane, natka pietruszki, olej rzepakowy, otręby, ryż, ryż brązowy, Sawex, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Bardzo przyjemne danie, a do tego jakie zdrowe! Danie nasycone jest dobrym błonnikiem. Połączenie kilku smacznych produktów tworzy przyjemny obiad lub kolację. Przygotujcie do tego michę ulubionych warzyw (tylko nie przesadzajcie ze śmietaną czy oliwą ☺). Danie to świetnie spełnia warunki zdrowego odżywiania się po poście dr Dąbrowskiej.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia smalczyka wegańskiego

składniki (8 porcji)

  • 200 g ryżu brązowego Britta
  • 500 g wołowiny mielonej (najlepiej z łopatki)
  • 250 g jarmużu świeżego
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy, np. rosyjskiej
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 3 łyżki drobnych otrębów owsianych
  • 6 łyżek mleka
  • 1–2 łyżeczki pieprzu
  • 2–3 łyżeczki soli

wykonanie

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
  2. Jarmuż umyj, wytnij twarde części (nerwy) i drobno go pokrój.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, całość zeszklij mieszając. Dodaj jarmuż i mieszając duś ok. 5 minut. Ostudź.
  4. Mięso przełóż do miski, dodaj otręby, mleko, ryż, zawartość patelni, musztardę, sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
  5. Formuj pulpety. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju i smaż na średnim ogniu pulpety porcjami. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
  6. Na koniec przełóż wszystkie pulpety na patelnię, dodaj ½ szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego), przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do odparowania płynu.
  7. Podawaj gorące pulpety z porcją sałatki. Pulpety przed podaniem możesz posypać tartym serem, np. parmezanem.

Smacznego!

Fotografia smalczyka wegańskiego

comments powered by Disqus