patelnia pełna białka – ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem


kategoria: obiad
tagi: boczek, Britta, cebula, chilli, ciecierzyca, curry, czosnek, dynia, Halina, jajka, kumin, masala, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, pomidory koktajlowe, ryż, ryż brązowy, Sawex, szynka
autor: Joanna Komorowska

Dziś coś sycącego, rozgrzewającego i cudnie pachnącego indyjskimi przyprawami. Danie idealne na rodzinny obiad lub wieczorną biesiadę. Danie bardzo bogate w składniki zawierające białko. Dodanie ryżu brązowego zaś to porcja błonnika, który znajdziemy też w ciecierzycy i dyni. Danie polecam serdecznie. My na pewno będziemy do niego wracać!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina oraz Britta.

Fotografia ciecierzycy ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem

składniki

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy Halina (ok. 250 g)
  • ryż brązowy Britta
  • ½ szklanki pomidorów koktajlowych
  • 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
  • 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • 500 g szynki mielonej wołowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki garam masala, szczypta ostrego chilli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

wykonanie

  1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
  2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.
  3. Na drugą patelnię daj 1 łyżkę oleju i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.
  4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.
  5. Podawaj z ryżem naturalnym Britta.
  6. Przed podaniem posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.

Smacznego!

Fotografia ciecierzycy ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem

comments powered by Disqus