Szpinak curry z pomidorami
12 marca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Stosując post zimą posiłkuję się daniami gorącymi, gotowanymi. Warto przygotować sobie większą ilość, na kilka dni, poprzekładać do pojemniczków i przechowywać w lodówce. Po powrocie z pracy/szkoły wystarczy tylko danie podgrzać. To danie jest smaczne i zgodne z moją zasadą, aby było tanio, smacznie i zdrowo. I szybko! ☺ Polecam do wypróbowania.
Składniki
- 500 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 chilli
- ½ łyżeczki curry (lub wg gustu)
- chilli w proszku (wg uznania)
- czosnek granulowany (wg uznania)
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- zioła świeże, np. koperek, natka pietruszki, cząber czy bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie
- Szalotkę i czosnek obierz i pokrój. Na patelnię wlej 2 łyżki wody, dodaj pokrojony w kostkę czosnek oraz szalotkę i duś ok. 2 minuty.
- Dodaj pokrojone chilli z pestkami lub bez, w zależności do tego, jaką pikantność potrawy chcesz uzyskać. Dodaj łyżkę wody i duś chwilę.
- Dodaj szpinak, pomidory i ⅓ szklanki wody. Duś do miękkości szpinaku. Ewentualnie możesz podlać wodą, gdyby danie zaczęło robić się zbyt gęste.
- Dopraw przyprawami.
- Już na talerzu posyp danie pomidorami suszonymi i ziołami.
Smacznego! Jeśli nie wyjdzie, zawsze można zrobić potrawkę z kota. ☺