Szpinak curry z pomidorami


kategoria: obiad
tagi: chilli, curry, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, pomidory, pomidory suszone, szalotka, szpinak, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Stosując post zimą posiłkuję się daniami gorącymi, gotowanymi. Warto przygotować sobie większą ilość, na kilka dni, poprzekładać do pojemniczków i przechowywać w lodówce. Po powrocie z pracy/szkoły wystarczy tylko danie podgrzać. To danie jest smaczne i zgodne z moją zasadą, aby było tanio, smacznie i zdrowo. I szybko! ☺ Polecam do wypróbowania.

#dietaDąbrowskiej

Fotografia szpinaku curry z pomidorami

Składniki

  • 500 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chilli
  • ½ łyżeczki curry (lub wg gustu)
  • chilli w proszku (wg uznania)
  • czosnek granulowany (wg uznania)
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • zioła świeże, np. koperek, natka pietruszki, cząber czy bazylia
  • sól, pieprz

Fotografia szpinaku curry z pomidorami

Wykonanie

  1. Szalotkę i czosnek obierz i pokrój. Na patelnię wlej 2 łyżki wody, dodaj pokrojony w kostkę czosnek oraz szalotkę i duś ok. 2 minuty.
  2. Dodaj pokrojone chilli z pestkami lub bez, w zależności do tego, jaką pikantność potrawy chcesz uzyskać. Dodaj łyżkę wody i duś chwilę.
  3. Dodaj szpinak, pomidory i ⅓ szklanki wody. Duś do miękkości szpinaku. Ewentualnie możesz podlać wodą, gdyby danie zaczęło robić się zbyt gęste.
  4. Dopraw przyprawami.
  5. Już na talerzu posyp danie pomidorami suszonymi i ziołami.

Smacznego! Jeśli nie wyjdzie, zawsze można zrobić potrawkę z kota. ☺

Fotografia Kota Leona odpoczywającego na planie zdjęciowym

comments powered by Disqus