żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem


kategoria: Wielkanoc
tagi: chrzan, jajka, kiełbasa, Krakus, majeranek, Wielkanoc, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Wielkanoc coraz bliżej. To czas spotkań rodzinnych. W zasadzie każda pani domu stara się przygotować jak najsmaczniejsze dania, ale czasem brakuje czasu na realizację wszystkiego, co zaplanowane. Aby ułatwić sobie pracę możemy, skracając czas przygotowania potrawy, wypróbować dwa produkty. Koncentrat żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus, który bardzo wzbogaca smak zupy. Proponuję podanie żuru z klopsikami z białej kiełbasy, z jajkiem, ale możecie przygotować tę zupę na bardzo wiele sposobów. Popuśćcie wodze fantazji i zaskoczcie swoich gości.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia żurku wielkanocnego z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

składniki

  • 300 ml Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie
  • ok. 900 ml wywaru warzywnego (lub 900 ml wywaru z ugotowanych pulpetów)
  • 1–2 łyżki chrzanu Krakus
  • 6 białych kiełbas (surowych)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego majeranku świeżego lub 1 łyżka suszonego
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany do zupy (opcjonalnie)
  • ugotowane na półtwardo jajka
  • świeży majeranek do przybrania (oraz ½ łyżeczki majeranku do dodania do zupy) lub inne zioło, np. koperek
  • pieprz, sól, czosnek (opcjonalnie)

Fotografia żurku wielkanocnego z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

wykonanie

  1. Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki.
  2. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut.
  3. Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem.
  4. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.

Smacznego!

Fotografia żurku wielkanocnego z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

comments powered by Disqus