Puszysty omlet z pomidorami i orzechami nerkowca
20 kwietnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Co może być lepszego od leniwego poranka w sobotę lub niedzielę? Mamy wtedy zazwyczaj czas przygotować coś smaczniejszego na śniadanie niż na co dzień. Ja ostatnio rozpieszczam rodzinkę omletami, wytrawnie i na słodko. Dziś polecam wariant wytrawny, przesmaczny, puszysty i gotowy w kilka minut. Do tego dobre dodatki i brzuszki się cieszą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki (1 porcja)
- 2 jajka L (w temp. pokojowej)
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ garści orzechów nerkowca Kresto
- 1 średni pomidor, najlepiej malinowy
- 3–4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej)
- ulubione zioła świeże, ew. szczypiorek
- 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- szczypta soli i pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach do warzyw, tak aby były większe kawałki. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wsyp na talerzyk.
- Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Szynkę dodaj na patelnię i lekko podgrzej. Możesz też użyć szynkę świeżą.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (przy użyciu miksera lub ręcznie przy użyciu trzepaczki).
- Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Również delikatnie wymieszaj całość z przesianą mąką i podpieczonymi (wystudzonymi) orzechami.
- W międzyczasie patelnię (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej z łyżką oleju. Ogień zmniejsz i wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.
- Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.
- Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).
- Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół. Możesz też omlet przekroić na 4 części i wyłożyć na niego ciepłe dodatki.
Smacznego!