puszysty omlet z pomidorami i orzechami nerkowca


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, pomidory, Rapso, szczypior, szynka długodojrzewająca, VOG
autor: Joanna Komorowska

Co może być lepszego od leniwego poranka w sobotę lub niedzielę? Mamy wtedy zazwyczaj czas przygotować coś smaczniejszego na śniadanie niż na co dzień. Ja ostatnio rozpieszczam rodzinkę omletami, wytrawnie i na słodko. Dziś polecam wariant wytrawny, przesmaczny, puszysty i gotowy w kilka minut. Do tego dobre dodatki i brzuszki się cieszą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

składniki (1 porcja)

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ garści orzechów nerkowca Kresto
  • 1 średni pomidor, najlepiej malinowy
  • 3–4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej)
  • ulubione zioła świeże, ew. szczypiorek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • szczypta soli i pieprz świeżo mielony

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

wykonanie

  1. Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach do warzyw, tak aby były większe kawałki. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wsyp na talerzyk.
  2. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Szynkę dodaj na patelnię i lekko podgrzej. Możesz też użyć szynkę świeżą.
  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (przy użyciu miksera lub ręcznie przy użyciu trzepaczki).
  5. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Również delikatnie wymieszaj całość z przesianą mąką i podpieczonymi (wystudzonymi) orzechami.
  6. W międzyczasie patelnię (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej z łyżką oleju. Ogień zmniejsz i wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.
  7. Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.
  8. Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).
  9. Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół. Możesz też omlet przekroić na 4 części i wyłożyć na niego ciepłe dodatki.

Smacznego!

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

comments powered by Disqus