Kiszony sok z włoskiej kapusty i brokuła


kategoria: kiszonki
tagi: brokuł, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, kapusta kiszona, kapusta włoska, koper, papryka ostra, papryka pepperoni, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lubię eksperymentować ze smakami. Kiszonki bardzo często mnie zaskakują, najczęściej pozytywnie. Proponowane dziś przeze mnie połączenie jest smaczne i nie wymaga wiele pracy, aby je przygotować. Dodanie papryczek pepperoni dodaje lekkiej pikantności. I jest ta zaleta, że po ukiszeniu warzywa nadal są przesmaczne. ♥ Sok idealny na post dr Dąbrowskiej oraz dla osób ceniących swoje zdrowie.

#dieta dr Dąbrowskiej
#kiszonki

Fotografia kiszonego soku z włoskiej kapusty i brokuła

Składniki (słoik ok. 3 litrów lub kamionka)

  • ½ średniego brokuła
  • ½ małej/średniej kapusty włoskiej
  • 1 łyżka soli do kiszonek
  • kilka papryczek pepperoni
  • kilka łodyg kopru świeżego

Wykonanie

  1. Słoik myjemy, wyparzamy.
  2. Warzywa obieramy, myjemy.
  3. Brokuła rozdzielamy na różyczki i układamy na dnie słoja.
  4. Połówkę kapusty kroimy na ok. 1 cm grubości plastry.
  5. Wkładamy koper, paprykę, na to plastry kapusty.
  6. ½ litra wody zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy. Uzupełniamy zimną wodą i zalewamy nasze warzywa. Całość obciążamy np. butelką z wodą.
  7. Kiszonka jest gotowa po 7–10 dniach, ale możemy przetrzymać ją dłużej, jeśli wolimy, aby była bardziej kwaśna. Zjadamy na bieżąco lub przekładamy do lodówki.

Smacznego!

Fotografia kiszonego soku z włoskiej kapusty i brokuła

comments powered by Disqus