Kiszony sok z włoskiej kapusty i brokuła
23 kwietnia 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Lubię eksperymentować ze smakami. Kiszonki bardzo często mnie zaskakują, najczęściej pozytywnie. Proponowane dziś przeze mnie połączenie jest smaczne i nie wymaga wiele pracy, aby je przygotować. Dodanie papryczek pepperoni dodaje lekkiej pikantności. I jest ta zaleta, że po ukiszeniu warzywa nadal są przesmaczne. ♥ Sok idealny na post dr Dąbrowskiej oraz dla osób ceniących swoje zdrowie.
#dieta dr Dąbrowskiej
#kiszonki
Składniki (słoik ok. 3 litrów lub kamionka)
- ½ średniego brokuła
- ½ małej/średniej kapusty włoskiej
- 1 łyżka soli do kiszonek
- kilka papryczek pepperoni
- kilka łodyg kopru świeżego
Wykonanie
- Słoik myjemy, wyparzamy.
- Warzywa obieramy, myjemy.
- Brokuła rozdzielamy na różyczki i układamy na dnie słoja.
- Połówkę kapusty kroimy na ok. 1 cm grubości plastry.
- Wkładamy koper, paprykę, na to plastry kapusty.
- ½ litra wody zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy. Uzupełniamy zimną wodą i zalewamy nasze warzywa. Całość obciążamy np. butelką z wodą.
- Kiszonka jest gotowa po 7–10 dniach, ale możemy przetrzymać ją dłużej, jeśli wolimy, aby była bardziej kwaśna. Zjadamy na bieżąco lub przekładamy do lodówki.
Smacznego!