Tani wegański gulasz wiosenny
24 kwietnia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kolejna propozycja na ciepłe danie na poście Dąbrowskiej. Smaczne, sycące, niedrogie. Do tego szybko się robi, można przygotować większą ilość i przechować w lodówce.
Składniki
- 6 dużych cebul
- 2 średnie cukinie
- 1 średni świeży ogórek
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ogórki kiszone
- ⅓ szklanki soku spod ogórków kiszonych
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- koperek
- ostra papryka w proszku (ilość według uznania)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie w średniej grubości półplasterki.
- Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ok. 1 cm ponad poziom cebuli. Gotujemy ok. 7 minut.
- W tym czasie obieramy pozostałe warzywa (oprócz świeżego ogórka i koperku) i kroimy według uznania. Ja wolę większe kawałki. Dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy 5–7 minut.
- Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku sokiem spod ogórków, solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec dodajemy pokrojony świeży ogórek i koper.
I zjadamy ze smakiem. ☺
Ilość jest spora, więc można przez 3–4 dni przechowywać w lodówce i podgrzewać porcjami.