tani wegański gulasz wiosenny


kategoria: obiad
tagi: cebula, cebula czerwona, cukinia, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, ogórek, ogórek kiszony, pomidory, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna propozycja na ciepłe danie na poście Dąbrowskiej. Smaczne, sycące, niedrogie. Do tego szybko się robi, można przygotować większą ilość i przechować w lodówce.

Fotografia taniego wegańskiego gulaszu wiosennego

składniki

  • 6 dużych cebul
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średni świeży ogórek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • ⅓ szklanki soku spod ogórków kiszonych
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • koperek
  • ostra papryka w proszku (ilość według uznania)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

wykonanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie w średniej grubości półplasterki.
  2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ok. 1 cm ponad poziom cebuli. Gotujemy ok. 7 minut.
  3. W tym czasie obieramy pozostałe warzywa (oprócz świeżego ogórka i koperku) i kroimy według uznania. Ja wolę większe kawałki. Dodajemy do garnka, mieszamy i gotujemy 5–7 minut.
  4. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku sokiem spod ogórków, solą, pieprzem, ostrą papryką. Na koniec dodajemy pokrojony świeży ogórek i koper.

I zjadamy ze smakiem. ☺
Ilość jest spora, więc można przez 3–4 dni przechowywać w lodówce i podgrzewać porcjami.

Fotografia taniego wegańskiego gulaszu wiosennego

comments powered by Disqus