Kiszony sok z selera i pietruszki


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, papryka ostra, pietruszka, seler, sok kiszony, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przesmaczny kiszony sok selerowo-pietruszkowy. Mój drugi ulubiony zaraz po buraczkowym. Nie wiem, czy wszystkim przypadnie do gustu, bo wiem, że wiele osób nie lub selera, ale smaki świetnie się mieszają i wychodzi petarda! Oczywiście jest zgodny z zasadami postu dr Dąbrowskiej.

Fotografia kiszonego soku z selera i pietruszki

Składniki

  • 1 duży seler
  • kilka średnich pietruszek (tak, aby wagowo były zbliżone do wagi seleru)
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łodyg koperku
  • 2 ostre papryczki (zachęcam, bardzo podkręca smak)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ½ łyżki soli do kiszonek na 1 litr wody

Wykonanie

  1. Sól mieszamy z ½ litra gorącej wody.
  2. Warzywa obieramy, myjemy. seler kroimy w grube plastry.
  3. Na dno układamy czosnek, liście laurowe, koper, ziele angielskie, paprykę. Na to seler i pietruszkę (warzywa powinny zająć ok. ½ objętości słoika).
  4. Gorącą wodę rozcieńczamy zimną i zalewamy kiszonki.
  5. Całość dociskamy talerzykiem i np. butelką.
  6. Stawiamy w ciepłe miejsce, np. w kuchni i po 3–4 dniach sok już jest wstępnie podkiszony. Długość kiszenia to kwestia indywidualna. Ja kiszę ok. 10–12 dni.
  7. Warzywa pozostałe po soku zjadamy samodzielnie lub pokrojone w sałatkach.
comments powered by Disqus