Kiszony sok z selera i pietruszki
21 maja 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Przesmaczny kiszony sok selerowo-pietruszkowy. Mój drugi ulubiony zaraz po buraczkowym. Nie wiem, czy wszystkim przypadnie do gustu, bo wiem, że wiele osób nie lub selera, ale smaki świetnie się mieszają i wychodzi petarda! Oczywiście jest zgodny z zasadami postu dr Dąbrowskiej.
Składniki
- 1 duży seler
- kilka średnich pietruszek (tak, aby wagowo były zbliżone do wagi seleru)
- kilka ząbków czosnku
- kilka łodyg koperku
- 2 ostre papryczki (zachęcam, bardzo podkręca smak)
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ½ łyżki soli do kiszonek na 1 litr wody
Wykonanie
- Sól mieszamy z ½ litra gorącej wody.
- Warzywa obieramy, myjemy. seler kroimy w grube plastry.
- Na dno układamy czosnek, liście laurowe, koper, ziele angielskie, paprykę. Na to seler i pietruszkę (warzywa powinny zająć ok. ½ objętości słoika).
- Gorącą wodę rozcieńczamy zimną i zalewamy kiszonki.
- Całość dociskamy talerzykiem i np. butelką.
- Stawiamy w ciepłe miejsce, np. w kuchni i po 3–4 dniach sok już jest wstępnie podkiszony. Długość kiszenia to kwestia indywidualna. Ja kiszę ok. 10–12 dni.
- Warzywa pozostałe po soku zjadamy samodzielnie lub pokrojone w sałatkach.