Risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego


kategoria: obiad
tagi: Britta, jajka, oliwa, parmezan, pomidory, ryż, ryż dziki, Sawex, szafran, szalotka, szparagi, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Nietypowe risotto, bo z ryżu dzikiego. Bardzo smaczne połączenia smaków i aromatów. Do tego zielone szparagi, akurat, bo sezon! No i to jajko z płynnym żółtkiem. Mmm… Zapraszam do gotowania.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego

Składniki (2 porcje)

  • 100 g ryżu dzikiego Britta
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 60 g parmezanu
  • ok. 800 ml wywaru z warzyw i szparagów
  • 60 ml wina białego wytrawnego
  • świeże zioła, np. rozmaryn

Składniki na jajko poszetowe

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • szafran (opcjonalnie)
  • czerwony pieprz

Fotografia risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego

Wykonanie

  1. Szalotkę drobno pokrój. Rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę i smaż 1 minutę często mieszając.
  2. Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty często mieszając.
  3. Wcześniej przygotuj wywar z warzyw i odłamanych twardych końcówek szparagów (które z łatwością odłamiesz bez użycia noża). Wywar powinien być esencjonalny i lekko doprawiony do smaku.
  4. Odetnij główki szparagów. Pozostałą część pokrój na ok. 1 cm kawałki i dodaj do ryżu tuż po dodaniu na patelnię chochelki bulionu. Ta część szparagów powinna się praktycznie rozgotować.
  5. Dodawaj na patelnię bulion, po chochelce, często mieszając. Kolejną porcję bulionu dodaj, gdy poprzednia się wchłonęła. Postępuj tak, aż cały bulion się wchłonie, a ryż będzie leciutko twardawy.
  6. Pomidory drobno pokrój.
  7. Po odparowaniu ostatniej porcji bulionu dodaj wino, główki szparagów (które powinny być półtwarde) i pomidory. Odparuj wino, często mieszając.
  8. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło oraz starty parmezan. Całość wymieszaj.
  9. W międzyczasie przygotuj jajka poszetowe (inaczej: w koszulkach). W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie jedno jajko. Gotuj je ok. 2 minuty. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.
  10. Wyłóż porcje, na wierzch ułóż jajko, posyp je szafranem, czerwonym pieprzem. Całość posyp ziołami.

Smacznego!

Fotografia risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego

comments powered by Disqus