Risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego
15 czerwca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Nietypowe risotto, bo z ryżu dzikiego. Bardzo smaczne połączenia smaków i aromatów. Do tego zielone szparagi, akurat, bo sezon! No i to jajko z płynnym żółtkiem. Mmm… Zapraszam do gotowania.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.
Składniki (2 porcje)
- 100 g ryżu dzikiego Britta
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 średni pomidor
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki masła
- 60 g parmezanu
- ok. 800 ml wywaru z warzyw i szparagów
- 60 ml wina białego wytrawnego
- świeże zioła, np. rozmaryn
Składniki na jajko poszetowe
- 2 jajka
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka soli
- szafran (opcjonalnie)
- czerwony pieprz
Wykonanie
- Szalotkę drobno pokrój. Rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę i smaż 1 minutę często mieszając.
- Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty często mieszając.
- Wcześniej przygotuj wywar z warzyw i odłamanych twardych końcówek szparagów (które z łatwością odłamiesz bez użycia noża). Wywar powinien być esencjonalny i lekko doprawiony do smaku.
- Odetnij główki szparagów. Pozostałą część pokrój na ok. 1 cm kawałki i dodaj do ryżu tuż po dodaniu na patelnię chochelki bulionu. Ta część szparagów powinna się praktycznie rozgotować.
- Dodawaj na patelnię bulion, po chochelce, często mieszając. Kolejną porcję bulionu dodaj, gdy poprzednia się wchłonęła. Postępuj tak, aż cały bulion się wchłonie, a ryż będzie leciutko twardawy.
- Pomidory drobno pokrój.
- Po odparowaniu ostatniej porcji bulionu dodaj wino, główki szparagów (które powinny być półtwarde) i pomidory. Odparuj wino, często mieszając.
- Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masło oraz starty parmezan. Całość wymieszaj.
- W międzyczasie przygotuj jajka poszetowe (inaczej: w koszulkach). W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie jedno jajko. Gotuj je ok. 2 minuty. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.
- Wyłóż porcje, na wierzch ułóż jajko, posyp je szafranem, czerwonym pieprzem. Całość posyp ziołami.
Smacznego!