mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi


kategoria: deser
tagi: Backmit, cytryna, dżem, jajka, mąka pszenna, mascarpone, masło, migdały, olej rzepakowy, owoce, Rapso, śmietana, VOG
autor: Joanna Komorowska

Bardzo smaczne ciasteczka, z łatwością przygotujecie je w zaciszu kuchni. Owoce oczywiście można zmieniać w zależności od sezonu czy preferencji smakowych. Zaskoczycie domowników. Mniam!.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Backmit i Rapso.

Fotografia mini tartaletek z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm)

  • 2 szklanki migdałów tartych Backmit
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka L
  • olej Rapso do posmarowania foremek
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

dodatki

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
  • owoce sezonowe

Fotografia mini tartaletek z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
  2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
  3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.
  4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
  6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.

Smacznego!

Fotografia mini tartaletek z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

comments powered by Disqus