kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami


kategoria: obiad
tagi: botwinka, bulion, cząber, fenkuł, Halina, kasza gryczana, kurczak, marchewka, masło, parmezan, Sawex, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Idealne, pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Rissotto, ale przygotowane z naszej polskiej kaszy. Wyśmienite! Spróbujcie teraz, gdy można jeszcze kupić botwinkę. My do tego dania z przyjemnością wracamy.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia kaszotto gryczanego z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami

składniki (2 porcje)

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej Halina
  • 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • 1 duża szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
  • 3 łyżki masła
  • liście kopru włoskiego (fenkułu)
  • świeży cząber
  • ok. 1 litra bulionu drobiowego
  • ok. 70 g parmezanu
  • szparagi (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Fotografia kaszotto gryczanego z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami

wykonanie

  1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kurczaka do lekkiego zarumienienia.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż ok. 2 minut. Dodaj kaszę i cały czas mieszając smaż kolejne 2 minuty.
  3. Dodawaj stopniowo, chochelka po chochelce bulion, aż poprzedni odparuje. Często mieszaj.
  4. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój w plasterki (2–3 mm).
  5. Umyj botwinkę. Odetnij buraczki, obierz je i pokrój w kostkę. Łodyżki botwinki pokrój w kostkę. Liście botwinki pokrój w średniej wielkości kostkę.
  6. Cały czas pamiętaj o patelni i podlewaj bulionem. Po ok. 30 minutach od rozpoczęcia robienia kaszotto dodaj marchewkę i buraczki. Mieszaj cały czas. Po ok. 10 minutach dodaj łodyżki botwinki i duś ok. 5 minut. Dodaj liście botwinki i duś ok. 2 minuty. Kaszotto powinno być już prawie gotowe.
  7. Dodaj tarty parmezan oraz masło, wymieszaj. Dodaj świeże zioła.
  8. Jeśli chcesz użyć do dania szparagi, to ugotuj je w odrębnym garnku, aby nie nabrały różowego koloru, chyba że to ci nie przeszkadza, wówczas dodaj je pokrojone wraz z marchewką i buraczkami.
  9. Dobrze przygotowane kaszotto nie powinno być rozgotowane, kasza powinna stawiać niewielki opór podczas jedzenia. Kaszotto dopraw na końcu po dodaniu parmezanu.

Smacznego!

Fotografia kaszotto gryczanego z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami

comments powered by Disqus