Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami
15 lipca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Idealne, pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Rissotto, ale przygotowane z naszej polskiej kaszy. Wyśmienite! Spróbujcie teraz, gdy można jeszcze kupić botwinkę. My do tego dania z przyjemnością wracamy.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (2 porcje)
- 200 g kaszy gryczanej prażonej Halina
- 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
- 1 duża szalotka
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
- 3 łyżki masła
- liście kopru włoskiego (fenkułu)
- świeży cząber
- ok. 1 litra bulionu drobiowego
- ok. 70 g parmezanu
- szparagi (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kurczaka do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż ok. 2 minut. Dodaj kaszę i cały czas mieszając smaż kolejne 2 minuty.
- Dodawaj stopniowo, chochelka po chochelce bulion, aż poprzedni odparuje. Często mieszaj.
- W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój w plasterki (2–3 mm).
- Umyj botwinkę. Odetnij buraczki, obierz je i pokrój w kostkę. Łodyżki botwinki pokrój w kostkę. Liście botwinki pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Cały czas pamiętaj o patelni i podlewaj bulionem. Po ok. 30 minutach od rozpoczęcia robienia kaszotto dodaj marchewkę i buraczki. Mieszaj cały czas. Po ok. 10 minutach dodaj łodyżki botwinki i duś ok. 5 minut. Dodaj liście botwinki i duś ok. 2 minuty. Kaszotto powinno być już prawie gotowe.
- Dodaj tarty parmezan oraz masło, wymieszaj. Dodaj świeże zioła.
- Jeśli chcesz użyć do dania szparagi, to ugotuj je w odrębnym garnku, aby nie nabrały różowego koloru, chyba że to ci nie przeszkadza, wówczas dodaj je pokrojone wraz z marchewką i buraczkami.
- Dobrze przygotowane kaszotto nie powinno być rozgotowane, kasza powinna stawiać niewielki opór podczas jedzenia. Kaszotto dopraw na końcu po dodaniu parmezanu.
Smacznego!