Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym


kategoria: przystawka
tagi: chrzan, czosnek, Krakus, łosoś, łosoś wędzony, ogórek kiszony, prosciutto, ryba, ser biały, szczypior, tymianek, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Lubię zaskakiwać swoich gości ciekawymi daniami i nietuzinkowymi połączeniami smaków. Każdy z nas z łatwością przygotuje atrakcyjną przystawkę, którą proponuję do zaserwowania w ogrodzie. Przygotujemy ją na grillu w ekspresowym tempie. Samo wykonanie jest proste, a kwiaty cukinii są dostępne w lepszych sklepach warzywnych, a nawet supermarketach. Jeśli masz ogród, to śmiało możesz użyć swoich własnych kwiatów cukinii. Wybierz większe okazy – będzie łatwiej je faszerować.

To danie stanowi ciekawe połączenie ogórków kiszonych, łososia wędzonego i serka twarożkowego z szynką prosciutto. Całość podajemy z wcześniej oczyszczonymi i ugotowanymi małymi ziemniaczkami. Danie dopełnia chrzan oraz świeże zioła. Może to być też miły akcent np. na spotkaniu ze swoją drugą połówką. We dwoje będziecie mogli rozkoszować się smakami lata. Z pewnością będziecie zadowoleni!

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia grillowanych kwiatów cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

Składniki (4 porcje)

  • ogórki kiszone Krakus
  • chrzan tarty Krakus w słoiczku
  • 12 kwiatów cukinii (większych)
  • 200 g serka twarożkowego naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
  • 400 g młodych ziemniaczków
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Fotografia grillowanych kwiatów cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

Wykonanie

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
  2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
  3. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
  4. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
  5. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
  6. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
  7. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
  8. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
  9. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

Smacznego!

Fotografia grillowanych kwiatów cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

comments powered by Disqus