Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym
16 lipca 2018
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Lubię zaskakiwać swoich gości ciekawymi daniami i nietuzinkowymi połączeniami smaków. Każdy z nas z łatwością przygotuje atrakcyjną przystawkę, którą proponuję do zaserwowania w ogrodzie. Przygotujemy ją na grillu w ekspresowym tempie. Samo wykonanie jest proste, a kwiaty cukinii są dostępne w lepszych sklepach warzywnych, a nawet supermarketach. Jeśli masz ogród, to śmiało możesz użyć swoich własnych kwiatów cukinii. Wybierz większe okazy – będzie łatwiej je faszerować.
To danie stanowi ciekawe połączenie ogórków kiszonych, łososia wędzonego i serka twarożkowego z szynką prosciutto. Całość podajemy z wcześniej oczyszczonymi i ugotowanymi małymi ziemniaczkami. Danie dopełnia chrzan oraz świeże zioła. Może to być też miły akcent np. na spotkaniu ze swoją drugą połówką. We dwoje będziecie mogli rozkoszować się smakami lata. Z pewnością będziecie zadowoleni!
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Składniki (4 porcje)
- 3 ogórki kiszone Krakus
- chrzan tarty Krakus w słoiczku
- 12 kwiatów cukinii (większych)
- 200 g serka twarożkowego naturalnego
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
- 400 g młodych ziemniaczków
- szczypiorek
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
- Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
- Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
- Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
- Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
- Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
- Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
- Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
- Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.
Smacznego!