Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan


kategoria: deser
tagi: chałwa, karmel, Kresto, lody, mascarpone, orzechy, orzechy pecan, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Te lody to naprawdę nic trudnego. Tylko kilka składników i trochę ubijania mascarpone z kremówką. Trzeba się tylko za to zabrać odpowiednio wcześniej, gdyż lody wymagają kilkugodzinnego chłodzenia. Samo przygotowanie karmelu jest banalne. Trzymajcie się krok po kroku mojego przepisu, a zobaczycie, że są boskie! Idealne na te afrykańskie upały… ❤

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia lodów chałwowych z solonym karmelem i orzechami pecan

Składniki (1 litr lodów)

Lody

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • 100 g chałwy waniliowej
  • solony karmel (składniki i przepis poniżej)
  • garstka orzechów pecan Kresto

Solony karmel

  • 4 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 50 g orzechów pecan Kresto
  • ⅓ łyżeczki soli

Wykonanie

Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temp. pokojowej (ok. 1 godziny), potem przygotowujemy lody.

Solony karmel

  1. Cukier przesyp cienką warstwą do garnka. Ogrzewaj go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Możesz kilka razy potrząsnąć garnkiem. Nie mieszaj.
  2. Dodaj wodę, szybko wymieszaj. Gotuj 3–4 minuty.
  3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj ok. 1 minutę.
  4. Dodaj masło i pokrojone orzechy oraz sól. Wymieszaj. Gotuj ok. 1 minutę.
  5. Garnek ściągnij z ognia. Karmel wystudź.

Lody

  1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przełóż do misy miksera i ubij na najszybszych obrotach.
  2. Chałwę drobno posiekaj. Dodaj do kremu. Wymieszaj.
  3. Połowę masy wyłóż do pojemnika, na to wylej połowę karmelu.
  4. Wyłóż na karmel resztę masy. Na wierzch wylej ponownie karmel. Posyp orzechami.
  5. Pojemnik z lodami przykryj i schowaj na ok. 5 godzin do zamrażalnika. Można też lody zamrozić i przed podaniem wystawić na 30–60 minut na temp. pokojową.

Smacznego!

Fotografia lodów chałwowych z solonym karmelem i orzechami pecan

comments powered by Disqus