Kulki mocy orzechowo-słonecznikowe


kategoria: deser
tagi: BackMit, kokos, miód, orzechy, orzechy laskowe, słonecznik, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kulki mocy, ostatnio bardzo popularne. Z powodzeniem zastępują tradycyjne słodycze, a do tego dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Przygotowujemy je z orzechów, nasion, kasz, a jako „zlepiacze” stosujemy miód, dobre masło orzechowe czy np. daktyle. Ich przygotowanie to tylko kilka minut. Lubią je dorośli, ale również i dzieci. Jeżeli stosujecie mączkę orzechową czy orzechy rozdrobnione, warto je lekko podprażyć na suchej patelni, wydobywa się z nich przyjemny aromat. Możecie kombinować z różnymi połączeniami i wybrać te, które wam najbardziej smakują. Możecie otoczyć je w kakao, rozdrobnionych orzechach, liofilizowanych owocach, sezamie lub wiórkach kokosowych. Moje są bardzo proste, składają się tylko z 4 składników i są naprawdę bardzo smaczne. A jedna kulka zaspokaja na kilka godzin apetyt na słodkie. No, może dwie kulki… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Kresto.

Fotografia kulek mocy orzechowo-słonecznikowych

Składniki (ok. 12–15 sztuk)

Fotografia kulek mocy orzechowo-słonecznikowych

Wykonanie

  1. Orzechy laskowe i słonecznik przesypujemy na duża patelnię. Cały czas mieszając doprowadź do bardzo lekkiego zarumienienia. Ostudź. Ten punkt można wykonać dzień wcześniej.
  2. Słonecznik i orzechy przesyp do miski i dodaj stopniowo miód, mieszając. Dodaj taką ilość, aby pralinki ładnie się kształtowały, aby nie były zbyt miękkie. Jeżeli jednak dodamy zbyt wiele miodu, wówczas możemy dosypać tartych orzechów lub słonecznika.
  3. Nabierając łyżeczką masę orzechową tworzymy zgrabne kuleczki. Na koniec otaczamy je wiórkami kokosowymi.
  4. Kulki mocy przechowujemy do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Gwaratuję jednak, że nie przetrwają tak długo!

Smacznego!

Fotografia kulek mocy orzechowo-słonecznikowych

comments powered by Disqus