Zielone smoothie z młodym jęczmieniem
24 sierpnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Koktajle warzywne i warzywno-owocowe są rewelacyjnym sposobem na dostarczenie dużej dawki witamin, mikroelementów oraz błonnika. Możemy je wzbogacać o orzechy, otręby czy np. gorzkie kakao. Możemy dodać do nich wodę, wodę kokosową, mleko, mleka roślinne czy soki albo kefiry. Tylko nasza fantazja i preferencje smakowe są ograniczeniem. Koktajle to idealny posiłek np. poza domem, w szkole, pracy. Sycą na długo i dostarczają tego, co najlepsze. Poza sezonem owocowym możemy użyć owoców mrożonych, pamiętając tylko o wcześniejszym ich rozmrożeniu lub stopniowym dodawaniu ich do kielicha blendera.
Do przygotowania koktajli idealnie sprawdzają się blendery wyposażone w bidony, w których bezpośrednio miksuje się składniki i zmienia się jedynie na koniec pokrywkę, dzięki której możemy smoothie zabrać ze sobą. Firma MPM ma takie w swojej ofercie, np. model MBL-20, przy pomocy którego przygotowałam moją propozycję letniego smoothie.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Składniki (1 porcja)
- 50–70 g szpinaku, np. baby
- 1 dojrzały banan,
- 2 owoce kiwi,
- sok jabłkowy (ok. 1 szklanka)
- sok z ½ limonki
- 1 i ½ łyżeczki młodego jęczmienia
- kostki lodu (opcjonalnie)
Wykonanie
- Szpinak płuczemy i wkładamy do kielicha blendera. Możemy część odłożyć i dopiero po wstępnym zblendowaniu dołożyć resztę. Całość może na początku się nie zmieścić.
- Banana obieramy, kroimy i dokładamy do szpinaku.
- Owoce kiwi obieramy, kroimy i dokładamy do kielicha. Dodajemy sok z limonki.
- Dodajemy młody jęczmień, oraz kostki lodu (jeśli używamy).
- Dolewamy do kielicha ok. ¾ szklanki soku jabłkowego i całość miksujemy. Teraz możemy dodać pozostały szpinak i ewentualnie uzupełnić sokiem jabłkowym.
- Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy do spożycia. Można go jednak przygotować wcześniej, schować zakręcony bidon do lodówki i np. rano zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Smacznego!