Steki z kalafiora


kategoria: obiad
tagi: czosnek, kalafior, ketchup, Magazyn Kocioł, pasta sezamowa, sezam, sos sojowy, tahini, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Stek to kawał mięsa z wołowiny, najlepiej grillowany, prawda? ☺ A ja wam proponuję coś odmiennego, ale zarazem naprawdę pysznego. Stek z kalafiora. Dzięki dobrze dobranym dodatkom nabiera on bardzo przyjemnego aromatu i jest naprawdę boski. Polecam, bardzo. Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia steków z kalafiora

Składniki (4 osoby)

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżka ketchupu
  • ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sezamu białego
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
  • 1 płaska łyżeczka bardzo pikantnej pasty paprykowej
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Wykonanie

  1. Przygotowujemy marynatę. W tym celu dokładnie mieszamy wszystkie składniki (z wyjątkiem kalafiora), aż się połączą, dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.
  2. Kalafior kroimy w około 2 cm plastry. Z dużej sztuki powinniśmy uzyskać 4 solidne steki (pozostały kalafior mrozimy lub gotujemy następnego dnia np. zupę). Na desce kuchennej układamy kalafior i smarujemy z obu stron wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 20 minut.
  3. Steki smażymy na niewielkiej ilości oleju, na patelni, na średnim ogniu. Podczas delikatnego obracania smarujemy warzywo resztą marynaty. Kalafior możemy też grillować w piekarniku lub w ogrodzie na tradycyjnym grillu. Wcześniej jednak grill obficie smarujemy olejem i uważamy na ogień, aby nie spalił steków. Podczas grillowania smarujemy warzywo pozostałą marynatą.
  4. Podajemy z ulubionymi warzywami, talarkami ziemniaków, kaszą lub świeżą sałatką.

Smacznego!

Fotografia steków z kalafiora

comments powered by Disqus