Steki z kalafiora
10 września 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Stek to kawał mięsa z wołowiny, najlepiej grillowany, prawda? ☺ A ja wam proponuję coś odmiennego, ale zarazem naprawdę pysznego. Stek z kalafiora. Dzięki dobrze dobranym dodatkom nabiera on bardzo przyjemnego aromatu i jest naprawdę boski. Polecam, bardzo. Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (4 osoby)
- 1 duży kalafior
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 1 łyżka ketchupu
- ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sezamu białego
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
- 1 płaska łyżeczka bardzo pikantnej pasty paprykowej
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej
Wykonanie
- Przygotowujemy marynatę. W tym celu dokładnie mieszamy wszystkie składniki (z wyjątkiem kalafiora), aż się połączą, dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.
- Kalafior kroimy w około 2 cm plastry. Z dużej sztuki powinniśmy uzyskać 4 solidne steki (pozostały kalafior mrozimy lub gotujemy następnego dnia np. zupę). Na desce kuchennej układamy kalafior i smarujemy z obu stron wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 20 minut.
- Steki smażymy na niewielkiej ilości oleju, na patelni, na średnim ogniu. Podczas delikatnego obracania smarujemy warzywo resztą marynaty. Kalafior możemy też grillować w piekarniku lub w ogrodzie na tradycyjnym grillu. Wcześniej jednak grill obficie smarujemy olejem i uważamy na ogień, aby nie spalił steków. Podczas grillowania smarujemy warzywo pozostałą marynatą.
- Podajemy z ulubionymi warzywami, talarkami ziemniaków, kaszą lub świeżą sałatką.
Smacznego!