Smothie z chia, jagód, borówek i malin
11 września 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bardzo przyjemny deser, który dostarczy nam wiele cennych składników. Wiem, że niektórzy z Was z różnych powodów boją się nasion chia. Naprawdę bez obaw sprobujcie je, a pokochacie. ☺ Chia bezpiecznie możecie jeść dwa razy dziennie po 2 łyżeczki. A deser naprawdę bomba! Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (1 porcja)
- 300 g owoców (maliny, borówki, jagody, mogą być mrożone)
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki chia (ok. 30 g)
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie słodzik: miód/ksylitol/erytrol
Wykonanie
- Wodę przelewamy do misy miksera, dodajemy przyprawy (kardamon, cynamon), owoce i miksujemy. Odlewamy ⅙ koktajlu i do niego wsypujemy nasiona chia. Zostawiamy do napęcznienia.
- Do wysokich szklanek przelewamy chia, na to resztę koktajlu i ozdabiamy owocami użytymi w koktajlu.
- Koktajl taki możemy przygotować wieczorem, schować na jak najniższą półkę w lodówce, przykryć folią i wykorzystać rano.
Smacznego!