Smothie z chia, jagód, borówek i malin


kategoria: deser
tagi: borówki, chia, cynamon, erytrol, jagody, kardamon, ksylitol, Magazyn Kocioł, maliny, miód, owoce, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bardzo przyjemny deser, który dostarczy nam wiele cennych składników. Wiem, że niektórzy z Was z różnych powodów boją się nasion chia. Naprawdę bez obaw sprobujcie je, a pokochacie. ☺ Chia bezpiecznie możecie jeść dwa razy dziennie po 2 łyżeczki. A deser naprawdę bomba! Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia smothie z chia, jagód, borówek i malin

Składniki (1 porcja)

  • 300 g owoców (maliny, borówki, jagody, mogą być mrożone)
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki chia (ok. 30 g)
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie słodzik: miód/ksylitol/erytrol

Wykonanie

  1. Wodę przelewamy do misy miksera, dodajemy przyprawy (kardamon, cynamon), owoce i miksujemy. Odlewamy ⅙ koktajlu i do niego wsypujemy nasiona chia. Zostawiamy do napęcznienia.
  2. Do wysokich szklanek przelewamy chia, na to resztę koktajlu i ozdabiamy owocami użytymi w koktajlu.
  3. Koktajl taki możemy przygotować wieczorem, schować na jak najniższą półkę w lodówce, przykryć folią i wykorzystać rano.

Smacznego!

Fotografia smothie z chia, jagód, borówek i malin

comments powered by Disqus