Tortille z jajkiem i awokado
13 września 2018
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Dwudziesty numer Magazynu Kulinarnego Kocioł zdominowała sesja plenerowa z jedzeniem, jakie możemy zabrać w podróż. I niekoniecznie jest to jajko w skorupce z kromką chleba i cebulką. ☺ Niniejszy przepis to jedno z zaproponowanych przeze mnie dań do tej sesji.
W dzisiejszej propozycji też są jajka, ale w towarzystwie innych przesmacznych dodatków. Tortillę można kupić w wielu sklepach, polecam takie w wersji wielozbożowej, z różnymi ziarenkami. Wykonanie tego przepisu jest banalne. W zależności od pudełka, w jakim ułożymy tortille, albo je przekrawamy je na pół, albo układamy całe. Warto zadbać, aby pudełko było w torbie termoizolacyjnej z wkładem lub w lodówce turystycznej.
Dziękujemy naszej modelce, Jagodzie, za cierpliwość na planie i chęć współpracy. ❤ Zdjęcia do tej sesji wykonał mój Rafał (Komorowski Foto). Wszystkie przepisy z sesji „Jedzenie na podróż” znajdziecie w letnim, 20. numerze Kotła, który można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Składniki (6 porcji)
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 1–2 średnie ogórki gruntowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 200 g serka twarogowego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- ulubione kiełki (np. rzodkiewki)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 3 placki tortilli
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do jajek, skrapiamy cytryną i mieszamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do jajek. Dodajemy do składników serek, starty czosnek i mieszamy, doprawiamy do smaku. Ogórki kroimy w słupki.
- Tortillę smarujemy pastą, na środku układamy ogórki, wzdłuż nich sporą porcję kiełków, a z drugiej strony ogórka dodajemy odsączoną kukurydzę. Całość zwijamy i przekrawamy na pół. Połówki tortilli owijamy od dołu papierem śniadaniowym i obwiązujemy.
- Przekładamy do wysokiego pojemnika, przykrywamy. Podczas podróży przechowujemy najlepiej w lodówce turystycznej.
Smacznego!