tortille z jajkiem i awokado


kategoria: kanapki
tagi: awokado, cebula, cebula czerwona, cytryna, czosnek, jajka, kiełki, kukurydza, magazyn kocioł, na podróż, ogórek, serek twarogowy, tortilla, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dwudziesty numer Magazynu Kulinarnego Kocioł zdominowała sesja plenerowa z jedzeniem, jakie możemy zabrać w podróż. I niekoniecznie jest to jajko w skorupce z kromką chleba i cebulką. ☺ Niniejszy przepis to jedno z zaproponowanych przeze mnie dań do tej sesji.

W dzisiejszej propozycji też są jajka, ale w towarzystwie innych przesmacznych dodatków. Tortillę można kupić w wielu sklepach, polecam takie w wersji wielozbożowej, z różnymi ziarenkami. Wykonanie tego przepisu jest banalne. W zależności od pudełka, w jakim ułożymy tortille, albo je przekrawamy je na pół, albo układamy całe. Warto zadbać, aby pudełko było w torbie termoizolacyjnej z wkładem lub w lodówce turystycznej.

Dziękujemy naszej modelce, Jagodzie, za cierpliwość na planie i chęć współpracy. ❤ Zdjęcia do tej sesji wykonał mój Rafał (Komorowski Foto). Wszystkie przepisy z sesji „Jedzenie na podróż” znajdziecie w letnim, 20. numerze Kotła, który można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Fotografia tortilli z jajkiem i awokado

składniki (6 porcji)

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 1–2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g serka twarogowego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ulubione kiełki (np. rzodkiewki)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 placki tortilli

Fotografia tortilli z jajkiem i awokado

wykonanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do jajek, skrapiamy cytryną i mieszamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do jajek. Dodajemy do składników serek, starty czosnek i mieszamy, doprawiamy do smaku. Ogórki kroimy w słupki.
  2. Tortillę smarujemy pastą, na środku układamy ogórki, wzdłuż nich sporą porcję kiełków, a z drugiej strony ogórka dodajemy odsączoną kukurydzę. Całość zwijamy i przekrawamy na pół. Połówki tortilli owijamy od dołu papierem śniadaniowym i obwiązujemy.
  3. Przekładamy do wysokiego pojemnika, przykrywamy. Podczas podróży przechowujemy najlepiej w lodówce turystycznej.

Smacznego!

Fotografia tortilli z jajkiem i awokado

comments powered by Disqus