Kasza bulgur z kurczakiem w orzechach


kategoria: obiad
tagi: cząber, jajka, kasza, kasza bulgur, kiełki, kurczak, Magazyn Kocioł, na podróż, oliwa, orzechy, orzechy laskowe, rozmaryn, warzywa
autor: Joanna Komorowska

Tę sałatkę pokochacie. Gruba kasza bulgur to moje najnowsze odkrycie i jest przepyszna. Do tej pory znałam ją tylko w wersji drobnej. Tymczasem wariant gruby idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek oraz oczywiście jako dodatek do obiadu. Świetnie łączy się tu z kurczakiem smażonym w orzechach, przyprawach (najlepiej świeżych) i z  warzywami. Idealne danie na dłuższą podróż.

Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, do sesji „Jedzenie na podróż”. Ponownie dziękuję naszej modelce, Jagodzie, za udział w sesji. ❤ Zdjęcia wykonał mój Rafał (Komorowski Foto).

Fotografia kaszy bulgur z kurczakiem w orzechach

Składniki (1 porcja)

  • 100 g ugotowanej kaszy bulgur (grubej)
  • 150 g piersi kurczaka
  • orzechy laskowe (3–4 łyżki)
  • 1 jajko
  • ulubione warzywa (np. sałaty, pomidory, brokuł, ogórek, szczypior, liście czosnku niedźwiedziego)
  • ulubione kiełki
  • świeży cząber i rozmaryn
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Fotografia kaszy bulgur z kurczakiem w orzechach

Wykonanie

  1. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Orzechy miksujemy, tak aby uzyskać dobrze rozdrobnione orzechy, ale nie mączkę. Jajko wbijamy do talerza, obtaczamy w nim kurczaka, następnie w orzechach i smażymy na małym ogniu, aby orzechy się nie przypaliły, a mięso usmażyło. Kaszę mieszamy z drobno posiekanym cząbrem i odrobiną rozmarynu, doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą.
  2. Wszystkie elementy dania układamy w pojemniku, w tym warzywa. Zamykamy i najlepiej przechowujemy w lodówce turystycznej. Nie zapomnijcie o widelcu! ☺
  3. Ewentualne przyprawy do warzyw zabieramy w malutkim woreczku lub małym słoiczku.

Smacznego!

Fotografia kaszy bulgur z kurczakiem w orzechach

comments powered by Disqus