Kasza bulgur z kurczakiem w orzechach
17 września 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Tę sałatkę pokochacie. Gruba kasza bulgur to moje najnowsze odkrycie i jest przepyszna. Do tej pory znałam ją tylko w wersji drobnej. Tymczasem wariant gruby idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek oraz oczywiście jako dodatek do obiadu. Świetnie łączy się tu z kurczakiem smażonym w orzechach, przyprawach (najlepiej świeżych) i z warzywami. Idealne danie na dłuższą podróż.
Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, do sesji „Jedzenie na podróż”. Ponownie dziękuję naszej modelce, Jagodzie, za udział w sesji. ❤ Zdjęcia wykonał mój Rafał (Komorowski Foto).
Składniki (1 porcja)
- 100 g ugotowanej kaszy bulgur (grubej)
- 150 g piersi kurczaka
- orzechy laskowe (3–4 łyżki)
- 1 jajko
- ulubione warzywa (np. sałaty, pomidory, brokuł, ogórek, szczypior, liście czosnku niedźwiedziego)
- ulubione kiełki
- świeży cząber i rozmaryn
- oliwa
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Orzechy miksujemy, tak aby uzyskać dobrze rozdrobnione orzechy, ale nie mączkę. Jajko wbijamy do talerza, obtaczamy w nim kurczaka, następnie w orzechach i smażymy na małym ogniu, aby orzechy się nie przypaliły, a mięso usmażyło. Kaszę mieszamy z drobno posiekanym cząbrem i odrobiną rozmarynu, doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą.
- Wszystkie elementy dania układamy w pojemniku, w tym warzywa. Zamykamy i najlepiej przechowujemy w lodówce turystycznej. Nie zapomnijcie o widelcu! ☺
- Ewentualne przyprawy do warzyw zabieramy w malutkim woreczku lub małym słoiczku.
Smacznego!