Gołąbki wegańskie z ryżem 4 kolory i ciecierzycą
20 września 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Tradycyjne gołąbki to mięso i ryż. Ja proponuję równie pyszne gołąbki wegańskie, przygotowane z ryżu „4 kolory”, gdzie głównym składnikiem oprócz ryżu jest ciecierzyca. Wystarczy odpowiednio doprawić i macie coś interesującego i bardzo smacznego. Polubią dzieci i dorośli.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marek Halina oraz Britta.
Składniki (12 gołąbków)
- 1 op. ryżu 4 Kolory Britta
- 1 szklanka suchej ciecierzycy Halina (dzień wcześniej ugotowanej)
- ½ kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- olej
- sól
- pieprz
- kilka kropli tabasco (wg uznania)
- 12–15 dużych liści kapusty
- 12–15 zblanszowanych liści pora (opcjonalnie)
- ¾ szklanki bulionu warzywnego
Dodatki
- ½ kg pomidorów koktajlowych
- gałązki tymianku, koszyczki fenkułu (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ciecierzycę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta.
- Kapustę sparz we wrzątku: wkładaj liście kapusty na ok. 2 minuty do wrzątku, następnie przelewaj je zimną wodą.
- Zblanszuj liście pora: zagotuj około 1 ½ l wody, dodaj łyżeczkę soli i oddzielone liście pora wrzuć do wrzątku i blanszuj je ok. 30–40 sekund. Zblanszowane liście pora przelej zimną wodą. Jeżeli są szerokie, przekrój je wzdłuż na pół. Zachowaj do późniejszego wiązania gołąbków.
- Ugotuj ryż według wskazań producenta.
- Usuń zgrubienia z kapusty.
- Cebulę, czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach.
- Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilę blanszuj mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
- Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
- Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
- Dno garnka wyłóż liściami kapusty, na nie wyłóż gołąbki poprzesypywane pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej ¾ szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z termoobiegiem na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).
Smacznego!