Gołąbki wegańskie z ryżem 4 kolory i ciecierzycą


kategoria: obiad
tagi: Britta, bulion, cebula, ciecierzyca, czosnek, fenkuł, gołąbki, Halina, kapusta, marchewka, pieczarki, pomidory, pomidory koktajlowe, por, ryż, ryż dziki, ryż jaśminowy, ryż parboiled, Sawex, tabasco, tymianek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Tradycyjne gołąbki to mięso i ryż. Ja proponuję równie pyszne gołąbki wegańskie, przygotowane z ryżu „4 kolory”, gdzie głównym składnikiem oprócz ryżu jest ciecierzyca. Wystarczy odpowiednio doprawić i macie coś interesującego i bardzo smacznego. Polubią dzieci i dorośli.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marek Halina oraz Britta.

Fotografia gołąbków wegetariańskich z ryżem 4 kolory i ciecierzycą

Składniki (12 gołąbków)

  • 1 op. ryżu 4 Kolory Britta
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy Halina (dzień wcześniej ugotowanej)
  • ½ kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli tabasco (wg uznania)
  • 12–15 dużych liści kapusty
  • 12–15 zblanszowanych liści pora (opcjonalnie)
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego

Dodatki

  • ½ kg pomidorów koktajlowych
  • gałązki tymianku, koszyczki fenkułu (opcjonalnie)

Fotografia gołąbków wegetariańskich z ryżem 4 kolory i ciecierzycą

Wykonanie

  1. Ciecierzycę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta.
  2. Kapustę sparz we wrzątku: wkładaj liście kapusty na ok. 2 minuty do wrzątku, następnie przelewaj je zimną wodą.
  3. Zblanszuj liście pora: zagotuj około 1 ½ l wody, dodaj łyżeczkę soli i oddzielone liście pora wrzuć do wrzątku i blanszuj je ok. 30–40 sekund. Zblanszowane liście pora przelej zimną wodą. Jeżeli są szerokie, przekrój je wzdłuż na pół. Zachowaj do późniejszego wiązania gołąbków.
  4. Ugotuj ryż według wskazań producenta.
  5. Usuń zgrubienia z kapusty.
  6. Cebulę, czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach.
  7. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilę blanszuj mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
  8. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
  9. Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
  10. Dno garnka wyłóż liściami kapusty, na nie wyłóż gołąbki poprzesypywane pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej ¾ szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z termoobiegiem na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).

Smacznego!

Fotografia gołąbków wegetariańskich z ryżem 4 kolory i ciecierzycą

comments powered by Disqus