zupa krem z białych warzyw, wegańska


kategoria: zupa
tagi: cebula, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, kalafior, lubczyk, papryka, papryka pepperoni, papryka wędzona, pietruszka, pomidory suszone, por, seler, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Jedna z fajniejszych zup-kremów na #post dr Dąbrowskiej. Składniki do niej potrzebne są o tej porze bardzo tanie, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Posypujemy na talerzu, czym dusza zapragnie. U mnie były to suszone pomidory z bazylią, wędzona papryka oraz natka pietruszki. Dla urozmaicenia dodałam kilka słupków surowej marchewki. Zupa bardzo smaczna i sycąca!

Fotografia wegańskiej zupy kremu z białych warzyw

składniki (1–3 porcje)

  • 250 g korzenia pietruszki
  • 350 g selera (bulwa)
  • 350 g kalafiora
  • 1 duża biała cebula,
  • por, część biała
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • do wyboru: suszone mielone pomidory, papryka wędzona, papryka słodka, zioła

Wagi warzyw podane są po obraniu.

Fotografia wegańskiej zupy kremu z białych warzyw

wykonanie

  1. Obrane warzywa kroimy w średnie kawałki.
  2. Przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, imbir, obrany czosnek, całą papryczkę, całą gałązkę liścia laurowego.
  3. Całość zalewamy wodą, około 5 cm poniżej poziomu warzyw. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut lub do miękkości warzyw.
  4. Ugotowane warzywa ściągamy z ognia. Wyciągamy liście laurowe, zielę angielskie, lubczyk, pepperoni.
  5. Całość blendujemy i w zależności od własnych preferencji zupę rozcieńczany wrzątkiem.
  6. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Fotografia wegańskiej zupy kremu z białych warzyw

comments powered by Disqus