Zupa krem z białych warzyw, wegańska
13 października 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Jedna z fajniejszych zup-kremów na #post dr Dąbrowskiej. Składniki do niej potrzebne są o tej porze bardzo tanie, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Posypujemy na talerzu, czym dusza zapragnie. U mnie były to suszone pomidory z bazylią, wędzona papryka oraz natka pietruszki. Dla urozmaicenia dodałam kilka słupków surowej marchewki. Zupa bardzo smaczna i sycąca!
Składniki (1–3 porcje)
- 250 g korzenia pietruszki
- 350 g selera (bulwa)
- 350 g kalafiora
- 1 duża biała cebula,
- por, część biała
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 większe ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 papryczka pepperoni
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- do wyboru: suszone mielone pomidory, papryka wędzona, papryka słodka, zioła
Wagi warzyw podane są po obraniu.
Wykonanie
- Obrane warzywa kroimy w średnie kawałki.
- Przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, imbir, obrany czosnek, całą papryczkę, całą gałązkę liścia laurowego.
- Całość zalewamy wodą, około 5 cm poniżej poziomu warzyw. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut lub do miękkości warzyw.
- Ugotowane warzywa ściągamy z ognia. Wyciągamy liście laurowe, zielę angielskie, lubczyk, pepperoni.
- Całość blendujemy i w zależności od własnych preferencji zupę rozcieńczany wrzątkiem.
- Doprawiamy do smaku.
Smacznego!