krupnik jaglany na indyku


kategoria: zupa
tagi: cukinia, curry, dietetyczne, Halina, indyk, kasza, kasza jaglana, kurkuma, lubczyk, natka pietruszki, natka selera, papryka, pomidory koktajlowe, Sawex, sos sojowy, ziemniaki, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zaczął się okres zup rozgrzewających. Idealnych na pierwsze danie, po powrocie z pracy czy uczelni, szkoły. Proponuję Wam krupnik na kaszy jaglanej z indykiem. Danie lekkie, pyszne i dietetyczne. Idealne dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna dzięki dodanym przyprawom z dużą ilością warzyw.

Użyta w zupie kasza jaglana wraca u nas do łask. Jest najstarszą i najzdrowszą kaszą. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Jest jako nieliczna z kasz zasadotwórcza, przywracająca przez to równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Co ważne, wyróżnia się najwyższą wśród innych kasz zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jedzmy kaszę jaglaną na co dzień. Czy to w formie porannej jaglanki, czy jako dodatek do obiadu, czy w formie sałatek.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia krupnika jaglanego na indyku

składniki (4-6 porcji)

  • 4 łyżki kaszy jaglanej Halina
  • 300 g piersi z indyka
  • włoszczyzna
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii
  • 5 średnich ziemniaków
  • ¾ szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ⅓ łyżeczki przyprawy kurkuma
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami
  • świeże zioła (liście natki pietruszki, liście natki selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)
  • zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)
  • 2,5 litra wody

Fotografia krupnika jaglanego na indyku

wykonanie

  1. Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, to teraz ją dodaj. Całość gotuj ok. 45 minut.
  2. W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.
  3. Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż, na jasnozłoty kolor, często mieszając.
  4. Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.
  5. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.
  6. Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.
  7. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, to dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.
  8. Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).

Smacznego!

Fotografia krupnika jaglanego na indyku

comments powered by Disqus