Paszteciki drożdżowe z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną oraz czarnuszką


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, czarnuszka, grzyby, grzyby suszone, jajka, kapusta, kapusta kiszona, kminek, Lubella, mak, mąka pszenna, masło, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Paszteciki drożdżowe z grzybami – u mnie takie paszteciki zazwyczaj pojawiają się jedynie na święta Bożego Narodzenia. Podaję je z czystym barszczem czerwonym. Piec ciasto drożdżowe nauczyłam się od babci i do dziś to mój ulubiony rodzaj ciasta. Idealny do dań wytrawnych, tak jak tutaj, ale też do ciast słodkich, czy przez wszystkich uwielbianej pizzy. Ale wróćmy do pasztecików. Przepis ten jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Farsz jest tradycyjny, z grzybami suszonymi i kiszoną kapustą. Jedynie posypanie ich czarnuszką jest nieco mniej tradycyjne. Posypać je można też Waszymi ulubionymi dodatkami, np. kminkiem, makiem, czy grubo mielonym pieprzem.

Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne, łatwo się je wałkuje i pięknie wyrasta. Możecie przygotować je już teraz, po wystudzeniu zapakować i zamrozić, a w dniu podania rozmrozić i ewentualnie podgrzać. To pozwoli nam zmniejszyć ilość pracy tuż przed Świętami.

Fotografia pasztecików drożdżowych z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną oraz czarnuszką

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Składniki (ilość zależy od wielkości pasztecików)

  • 500 g mąki Lubella Puszysta Poznańska + do podsypywania
  • 25 g drożdży świeżych
  • 20 g masła (rozpuszczonego, letniego)
  • ok. 300 ml mleka (ciepłego)
  • 2 łyżki oleju + olej do posmarowania ciasta
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Nadzienie

  • 70 g suszonych grzybów
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz
  • czarnuszka

Fotografia pasztecików drożdżowych z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną oraz czarnuszką

Wykonanie

  1. Grzyby namocz przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby wyciągnij, drobniutko pokrój, a płyn zachowaj.
  2. Kapustę bardzo drobno pokrój. Jeśli kapusta jest dla Ciebie zbyt kwaśna, lekko ją przepłucz.
  3. Kapsutę przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej płyn spod grzybów i jeśli płynu jest zbyt mało, uzupełnij go wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Czasami mieszaj i kontroluj płyn, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu płyn powinien praktycznie cały być wchłonięty.
  4. Olej rozgrzej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Wraz z pokrojonymi grzybami dodaj cebulę do kapusty. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
  5. Przygotuj drożdże. W tym celu do naczynia wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz ok. 50 ml mleka ciepłego. Całość wymieszaj dokładnie. Przykryj np. folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to ok. 15 minut.
  6. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, mleko ciepłe, 2 jajka oraz rozpuszczone, letnie masło. Połącz składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt lużne, to podsyp je mąką.
  7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełoż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin.
  8. Wyrośniętę ciasto podziel na 3 części. Każdą z tych części rozwałkuj na długie pasy.
  9. Na środek każdego z pasów wyłóż farsz, ciasto złóż i ręką lub widelcem sklej je.
  10. Wałki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.
  11. Wałki pokrój, według własnych upodobań, na mniejsze lub większe paszteciki.
  12. Ułóż, złożeniem ku dołowi na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20–25 minut).

Smacznego!

Fotografia pasztecików drożdżowych z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną oraz czarnuszką

comments powered by Disqus