Warzywna sałatka fit


kategoria: sałatki
tagi: Boże Narodzenie, cebula, dietetyczne, erytrol, groszek, jajka, Kala Namak, kalafior, marchewka, MPM, musztarda, ogórek kiszony, pietruszka, seler, wegańskie, wegetariańskie, Wielkanoc, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

I na razie ostatnia moja propozycja na świąteczne danie, ale również do przygotowania na co dzień, zwłaszcza dla osób ceniących swój czas oraz ilość spożywanych kalorii.

Zastanawiacie się zapewne, dlaczego ta sałatka jest – tak jak w tytule – fit. Ano dlatego, że proponuję wam przygotować majonez z kalafiora! Doprawcie go do smaku, tak jak lubicie, pamiętając o tym, że sałatka musi się przegryźć i najlepiej ją przygotować dzień przed podaniem, a doprawić ją ewentualnie przed podaniem. Jeśli obawiasz się reakcji gości, nie mów im o majonezie z kalafiora, a zobaczysz, że się nie połapią. ☺

I jeszcze jedno. Osoby będące na diecie wegańskiej mogą ją przygotować bez jajek, zastępując je solą czarną – Kala Namak. Jest to sól oddająca aromat jajek. Dzięki takiemu majonezowi oszczędzamy niepotrzebne kalorie, co jest szczególnie istotne przy stołach świątecznych, zastawionych cięższymi daniami.

Jeżeli jeszcze nadal tradycyjnie kroicie warzywa na świąteczną warzywną sałatkę, tracąc mnóstwo czasu, to zapomnijcie o tym! Firma MPM przygotowała robota kuchennego, dzięki któremu pokroisz ugotowane wcześniej warzywa w kilka minut. Cały proces jest bardzo prosty i bardzo oszczędzający czas. A to tylko jedna z wielu jego funkcji, bo potrafi on wykonywać także inne typowe dla robota kuchennego prace (np. mikser, malakser).

Urządzenie i majonez idealne dla osób ceniących swój czas oraz dbających o linię.

Fotografia warzywnej sałatki fit

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Warzywna sałatka fit

Składniki (4–6 porcji)

  • 3 większe marchewki
  • 2 większe pietruszki
  • ¼ dużego selera
  • 3 średnie ziemniaki (najlepiej takie do sałatek)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 2 jajka (lub sól Kala Namak w wersji wegańskiej)
  • ¾ puszki groszku
  • 1 średnia cebula
  • musztarda
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Marchewkę, pietruszkę seler szorujemy i gotujemy, ale nie do miękkości. Studzimy, obieramy.
  2. Ziemniaki szorujemy i także gotujemy, ale tak, aby nie rozgotować. Studzimy, obieramy.
  3. Jajka gotujemy na twardo i studzimy, obieramy.
  4. Postępując zgodnie z zaleceniami producenta kroimy nasze warzywa przy pomocy robota.
  5. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
  6. Cebulę drobno kroimy, dodajemy do warzyw.
  7. Jajka kroimy i także dodajemy do warzyw.
  8. Dodajemy majonez kalafiorowy (przepis poniżej), groszek i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Pamiętajmy jednak o tym, że sałatka „przegryzie” się, więc trzeba ją odrobinę bardziej doprawić.
  9. Przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
  10. Sałatka jest naprawdę pyszna i praktycznie nie różni się od tej tradycyjnej w smaku, a jest znacznie bardziej dietetyczna.

Fotografia warzywnej sałatki fit

Majonez kalafiorowy

Składniki

  • mały ugotowany kalafior
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy (ostrość według uznania)
  • 1–2 łyżki erytrolu (lub jeśli nie używasz, to 1 łyżka cukru)
  • 1–2 łyżki octu winnego (możesz użyć także np. jabłkowy, nam jednak najbardziej pasował tu winny)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

  1. Ugotowany, ostudzony kalafior wkładamy do miski blendera.
  2. Dodajemy: musztardę, żółtko, słodzik, ocet, sól i olej.
  3. Miksujemu na gładki krem.
  4. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Ponownie miksujemy.
  5. Majonez możemy przechowywać w lodówce w słoiku do 7 dni.

Smacznego!

Fotografia warzywnej sałatki fit

comments powered by Disqus