Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”

Zapraszam na moje warsztaty „Ciasta na wyjątkowe okazje“! Szczegóły – kliknij w obrazek.

Wigilijny wieniec z kapustą i grzybami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, grzyby, jajka, kapusta, kapusta kiszona, kminek, majeranek, mąka orkiszowa, mąka pszenna, marchewka, masło, mleko, pieczarki, śliwki suszone, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Święta w moim domu pachną grzybami, kapustą kiszoną, oczywiście rybami i suszonymi, wędzonymi owocami i bakaliami. Kapustę i zakwas na barszcz, który jest u nas obowiązkowy na Wigilię, przygotowuję sama. Moja rodzina uwielbia w tym świątecznym czasie wszelkie uszka, pierogi, krokiety z nadzieniem. Ale tym razem na naszym stole zagości wieniec, który tu proponuję. Zastąpi nam on krokiety, które są bardziej pracochłonne i zawierają znacznie więcej kalorii. Wieniec jest przepyszny, aromatyczny, ciasto jest lekkie, farsz idealnie zbalansowany. Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, nie przejmujcie się dużą ilością kroków. ☺ Jest to doskonały dodatek do wigilijnego barszczu. A jeśli macie dzieci, to zapewne mogą one pomóc w całym procesie tworzenia tego dania. Sprawi im to frajdę i będzie od razu bardziej rodzinnie i świątecznie.

Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

Przepis napisałam na konkurs „Pojedynki blogerów”, na który zostałam zaproszona przez Warzywa i owoce – na szczęście.

Fotografia wigilijnego wieńca z kapustą i grzybami

Składniki

Na ciasto

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej (+ do ewentualnego podsypywania)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 160 ml mleka
  • 35 g masła
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka oleju

Na farsz

  • 300 g kapusty kiszonej (ugotowanej, odciśniętej)
  • 500 g pieczarek lub innych grzybów, np. mrożonych lub 80 g grzybów suszonych (dzień wcześniej namoczonych)
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 śliwki wędzone (dzień wcześniej namoczone)
  • 1 i ½ łyżeczki kminku (całego)
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku (w zależności od smaku kapusty)
  • ½–1 łyżeczki pieprzu czarnego

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania wieńca

Wykonanie

  1. Grzyby oczyszczamy. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, pozostałe grzyby drobniutko kroimy. (Mrożone grzyby wcześniej rozmrażamy.)
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  3. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem, dodajemy cebulę i ją szklimy. Dodajemy marchewkę i całość przesmażamy, cały czas mieszając przez ok. 5 minut.
  4. Dodajemy na patelnię grzyby, pokrojone drobniutko śliwki i kminek. Całość dusimy, a następnie smażymy (ten proces zaczyna się, gdy woda odparuje).
  5. Kapustę kiszoną drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Mąki, sól, cukier, pieprz, drożdże, majeranek wsypujemy do dużej miski. Mieszamy.
  7. Masło rozgrzewamy na małym ogniu, uważajcie aby go nie przypalić. Wyłączamy palnik i wlewamy mleko, mieszamy. Sprawdzamy ciepło mieszanki, powinno być lekko ciepłe. Jeśli jest zimne, to delikatnie podgrzewamy. Ważne, aby ta mieszanka nie była gorąca, gdyż to zabije drożdże. Dodajemy całość do miski z mąkami, następnie dodajemy jajko.
  8. Ciasto mieszamy ręką i wyrabiamy na stolnicy kilka minut, aby ciasto było elastyczne i łatwo odchodziło od rąk. Jeśli trzymaliście się dokładnie proporcji, to ciasto nie powinno wymagać podsypywania dodatkową mąką.
  9. Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę. Na rękę wylewamy łyżeczkę oleju, smarujemy nim ciasto, wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 30 minut i jest uzależnione od temperatury otoczenia.
  10. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilkę wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach, mniej więcej: 45×30 cm.
  11. Na środek ciasta wykładamy chłodny farsz, rozprowadzamy go po całym blacie ciasta, pozostawiają 2‑centymetrowy rant dookoła.
  12. Ciasto zawijamy w rulon i sklejamy boki, np. widelcem. Końcówkę też delikatnie uklepujemy, łącząc ze sobą ciasto.
  13. Nasz wałek odwracamy złączeniem ku dołowi stolnicy.
  14. Przecinamy wzdłuż na pół. Dwa kawałki ciasta układamy farszem ku górze. Sklejamy końcówki z jednej strony, a następnie tworzymy wieniec zaplatając warkocz – przeplatając naprzemiennie dwa kawałki ciasta, starając się, aby na górze zawsze był farsz. Uformowane w wieniec ciasto sklejamy.
  15. Gotowy wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie smarujemy wieniec roztrzepanym jajkiem.
  16. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez 30–35 minut.
  17. Studzimy i podajemy najlepiej w dniu przygotowania.
  18. Aby sobie ułatwić cały proces, możemy farsz przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!

Fotografia wigilijnego wieńca z kapustą i grzybami

comments powered by Disqus