Sałatka z grillowanym serem halloumi
3 stycznia 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Lekka, wręcz wiosenna propozycja na lekki, smaczny i pożywny obiad. Po takim daniu na długo będziecie syci, a organizmowi dostarczycie mnóstwo potrzebnych witamin, mikrolelementów, białka i dobrych tłuszczy. W zasadzie takie danie to dobry detoks po świąteczno-noworocznej rozpuście. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
- 200 g sera halloumi
- duża garść mieszanek sałat
- kilka wstążek marchewki
- garść pomidorów koktajlowych
- 3 grubsze plastry ogórka
- garść orzechów nerkowca Kresto
- 1 łyżka nasion sezamu Kresto
- 2 łyżki oleju Rapso
Dressing
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1 mały ząbek czosnku
- 1–2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki musztardy typu dijon
- sól, pieprz
Wykonanie
- Ser przetnij wzdłuż na 2 plastry. Posmaruj je olejem.
- Patelnię grillową posmaruj przy pomocy pędzelka olejem. Rozgrzej na średnim ogniu.
- Ułóż na patelni ser i grilluj na złoto z obu stron.
- Sałatę umyj i ułóż na talerzu. Dodaj marchewkę, pokrojone w kostkę ogórki oraz pomidorki.
- Przygotuj dresing: zetrzyj czosnek, dodaj musztardę, miód, sok, przyprawy i energicznie zmieszaj składniki. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Ser wyłóż ciepły z patelni na talerz z warzywami, posyp sezamem (możesz go wcześniej minimalnie zezłocić na patelni) i polej sosem tuż przed podaniem.
Smacznego!