Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”

Zapraszam na moje warsztaty „Ciasta na wyjątkowe okazje“! Szczegóły – kliknij w obrazek.

Sałatka z grillowanym serem halloumi


kategoria: obiad
tagi: cytryna, czosnek, Kresto, marchewka, miód, ogórek, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, ser halloumi, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lekka, wręcz wiosenna propozycja na lekki, smaczny i pożywny obiad. Po takim daniu na długo będziecie syci, a organizmowi dostarczycie mnóstwo potrzebnych witamin, mikrolelementów, białka i dobrych tłuszczy. W zasadzie takie danie to dobry detoks po świąteczno-noworocznej rozpuście. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia sałatki z grillowanym serem halloumi

Składniki

Dressing

  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1–2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy typu dijon
  • sól, pieprz

Fotografia sałatki z grillowanym serem halloumi

Wykonanie

  1. Ser przetnij wzdłuż na 2 plastry. Posmaruj je olejem.
  2. Patelnię grillową posmaruj przy pomocy pędzelka olejem. Rozgrzej na średnim ogniu.
  3. Ułóż na patelni ser i grilluj na złoto z obu stron.
  4. Sałatę umyj i ułóż na talerzu. Dodaj marchewkę, pokrojone w kostkę ogórki oraz pomidorki.
  5. Przygotuj dresing: zetrzyj czosnek, dodaj musztardę, miód, sok, przyprawy i energicznie zmieszaj składniki. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  6. Ser wyłóż ciepły z patelni na talerz z warzywami, posyp sezamem (możesz go wcześniej minimalnie zezłocić na patelni) i polej sosem tuż przed podaniem.

Smacznego!

Fotografia sałatki z grillowanym serem halloumi

comments powered by Disqus