Ciecierzyca po bretońsku


kategoria: obiad
tagi: boczek, cebula, ciecierzyca, Halina, kiełbasa, majeranek, passata pomidorowa, Sawex
autor: Joanna Komorowska

Tradycyjnie fasolkę po bretońsku – jak sama nazwa wskazuje – przygotowujemy z fasoli. Ja zamiast niej użyłam ciecierzycę i wyszło smaczne, troszkę inne danie. To danie idealne na chłody, robi się je stosunkowo szybko, świetnie sprawdza się na wszelkich domówkach, podane np. z ziemniaczkami hasselbak (przepis tu), aby było bardziej elegancko. Zachęcam do wypróbowania przepisu i myślę, że spodoba się on wam.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia ciecierzycy po bretońsku

Składniki (4-6 porcji)

  • 1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)
  • ok. 400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)
  • ok. 200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Fotografia ciecierzycy po bretońsku

Wykonanie

  1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).
  3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Przełóż boczek na dużą patelnię, włącz podgrzewanie. Smaż boczek powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
  5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
  6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
  7. Dodaj do podsmażonych produktów osączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
  8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
  9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.

Smacznego!

Fotografia ciecierzycy po bretońsku

comments powered by Disqus