Ciecierzyca po bretońsku
4 stycznia 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Tradycyjnie fasolkę po bretońsku – jak sama nazwa wskazuje – przygotowujemy z fasoli. Ja zamiast niej użyłam ciecierzycę i wyszło smaczne, troszkę inne danie. To danie idealne na chłody, robi się je stosunkowo szybko, świetnie sprawdza się na wszelkich domówkach, podane np. z ziemniaczkami hasselbak (przepis tu), aby było bardziej elegancko. Zachęcam do wypróbowania przepisu i myślę, że spodoba się on wam.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (4-6 porcji)
- 1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)
- ok. 400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)
- ok. 200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)
- 1 duża cebula
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)
- majeranek
- 2 łyżki oleju (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie
- Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).
- Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
- Przełóż boczek na dużą patelnię, włącz podgrzewanie. Smaż boczek powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
- Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
- Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
- Dodaj do podsmażonych produktów osączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
- Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
- Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Smacznego!