Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” w EkoPestce – relacja
5 marca 2019
kategoria:
warsztaty
tagi:
autor:
19 lutego przeprowadzałam kolejne warsztaty z kiszonek i fermentacji, tym razem w sklepie EkoPestka przy ul. Św. Antoniego we Wrocławiu. Dziękuję bardzo Pani Małgorzacie z EkoPestki za zaproszenie i gościnne miejsce.
Przed przystąpieniem do pracy degustowaliśmy także gotowe kiszonki, które przywiozłam dla uczestników, tak żeby poznali, jak smakuje to, co będziemy za chwilę produkować.
Jak poprzednio, przygotowałam do degustacji także naturalnie fermentowany chleb z białej, niepalonej kaszy gryczanej. Podczas jej fermentacji uaktywniają się naturalne drożdże, dzięki czemu uzyskujemy w pełni bezglutenowy chleb, do którego nie trzeba dodawać praktycznie nic, oprócz soli i swoich ulubionych ziaren. Chleb znowu wszystkim zasmakował, jest po prostu przepyszny i w zasadzie robi się sam!
Ponieważ na warsztaty spotkaliśmy się w sklepie Ekopestka, który w ofercie ma m.in. aromatyczne i smakowite oliwy, mój chleb degustowaliśmy maczany w pysznych i pachnących oliwach.
Jak zawsze na warsztaty przybyli wspaniali ludzie, wiedzący wiele o zdrowym i świadomym odżywianiu. Pracowali bardzo sumiennie, tarli, siekali, ugniatali…
Na warsztatach wspólnie przygotowywaliśmy między innymi jarmuż, który fermentował w kefirze naturalnym, zmiksowanym razem z czosnkiem, solą i kilkoma przyprawami. Ważne, aby kefir był jak najbardziej naturalny – składał się tylko z mleka i żywych kultur bakteryjnych. Można użyć kefiru wyprodukowanego samodzielnie.
Każdy na zakończenie otrzymał do domu kiszonki, które przygotował, oraz kaszę białą na pierwszy chlebek, który jako zadanie domowe uczestnicy mają przygotować samodzielnie w domu.
Dziękuję serdecznie sklepowi EkoPestka za zaproszenie do poprowadzenia warsztatów, jak i również wszystkim uczestnikom – to dzięki wam było tak przyjemnie. Podziękowania przesyłam także dla jednego z Mlecznych Braci – Pawła Sochackiego – za okazaną pomoc oraz bardzo miłe rozmowy. ☺
Niebawem, 21 marca, wracamy do Ekopestki na kolejne warsztaty kiszonkowe! No, może z lekkim liftingiem programu. Do zobaczenia wkrótce!
Relację foto przygotował mój Rafał, KomorowskiFoto.